Opinie

‘Aanzienlijke kans dat strenge antiterreurbeleid Macron averechts werkt’

De harde taal en het strengere beleid van Macron zijn een manier om de rug recht te houden tegen moslimextremisme, maar het zou net zo goed tegengesteld kunnen werken, schrijft Koen Visser in deze ingezonden brief.

Koen Visser
null Beeld EPA
Beeld EPA

Na de aankondiging van nieuwe repressieve maatregelen tegen moslimextremisme door de Franse president Emmanuel Macron, is een rel tussen Frankrijk en het Midden-Oosten losgebarsten. Zo roepen meerdere islamitische landen al op tot een boycot van Franse producten.

Het einde van deze rel is nog niet in zicht en zal ongetwijfeld veel effect hebben op de internationale betrekkingen tussen Frankrijk en het Midden-Oosten. Ook is het interessant om te kijken naar de gevolgen voor het Franse binnenland.

Het aangekondigde strenge antiterreurbeleid van Macron past in de veranderde houding van de president tegenover de islam. Eerder deze maand zei Macron al dat de religie wereldwijd in crisis verkeert, wat veel stof heeft doen opwaaien binnen de moslimgemeenschap.

De harde taal en het strengere beleid zijn een manier om de rug recht te houden tegen moslimextremisme, maar het zou net zo goed tegengesteld kunnen werken. Onderzoek toont namelijk steevast aan dat repressieve antiterreurmaatregelen juist radicalisering en extremistisch geweld kunnen aanwakkeren.

De banlieues van de grote Franse steden zijn gevuld met jonge moslims die zich willen afzetten tegen hun families. Dat doen ze terwijl ze voet aan de grond proberen te krijgen in een westerse maatschappij die hen niet als gelijken behandelt en ze aanziet als terreurverdachten.

De drang om ergens bij te horen en een zoektocht naar identiteit maakt deze jongeren gevoelig voor radicale bewegingen die in deze behoeften kunnen voorzien. Binnen de kortste keren worden deze in Frankrijk geboren jongeren gehersenspoeld en getraind om een aanslag te plegen in Frankrijk. Onder andere de terroristen achter de aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo waren zo geradicaliseerd.

Door de gehele moslimgemeenschap aan te vallen en te stigmatiseren, creëert Macron een nieuwe voedingsbodem voor de radicalisering van jonge moslims. Natuurlijk moet het geweld worden aangepakt, maar de kans is aanzienlijk dat de verharding van Macron averechts zal werken. Het is hopen dat deze rel niet verder escaleert dan een boycot op Franse supermarktproducten in het Midden-Oosten.

Koen Visser (onderzoeksassistent radicalisering en terrorisme aan de UvA), Amsterdam

Meer over