Zware beveiliging rondom proces moordbende Taghi

Op de wegen naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol staan tientallen zwaarbewapende marechaussees.

ANP
Marechaussee rondom de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol. Beeld ANP
Marechaussee rondom de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol.Beeld ANP

Daar begon om 9.00 uur de eerste van twee niet-inhoudelijke zittingen in het liquidatieproces Marengo. Rond dat tijdstip kwamen de advocaten aan bij de rechtbank. Na 9.00 uur werd de beveiliging zichtbaar minder.

De zogeheten pro-formazitting vindt plaats achter gesloten deuren. Alleen procespartijen, zoals rechters, officieren van justitie, advocaten en de verdachten, mogen aanwezig zijn. Pers en publiek worden geweerd. Pas na afloop van de zitting dinsdag komt er een verklaring van de rechtbank. Daarin wordt melding gemaakt van wat tijdens de zitting is besproken en er komt mogelijk nadere uitleg over de reden dat de deuren gesloten bleven.

Enkele tientallen journalisten stonden buiten de rechtbank te wachten. Zij zagen de advocaten van het proces naar binnen lopen. De verdachten zijn naar alle waarschijnlijkheid via de extra beveiligde zijingang naar binnen gevoerd.

Dat de zitting achter gesloten deuren plaatsvindt is een gevolg van de moord op de advocaat van de kroongetuige in het proces, Derk Wiersum. Die werd vorige week voor zijn woning in Amsterdam doodgeschoten.

Waarschijnlijk heeft deze moord te maken met zijn werk. Als mogelijke opdrachtgever wordt naar de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi gewezen. Hij is de hoofdverdachte in het grote liquidatieproces waarin in totaal zestien mensen terechtstaan, onder wie kroongetuige Nabil B. Vorig jaar werd B.’s onschuldige broer vermoord, kort nadat het OM bekend had gemaakt dat het een deal had gesloten met B.

Bij de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol is een speciaal persvak ingericht. Beeld
Bij de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol is een speciaal persvak ingericht.

Marengo draait om een reeks liquidaties die in opdracht van de voortvluchtige Taghi zouden zijn uitgevoerd. Inclusief Taghi en de eveneens voortvluchtige Said Razzouki telt de zaak zestien verdachten.

Maandag werd definitief besloten dat de zittingen gesloten zijn voor pers en publiek. Marcel Gelauff, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, en secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten hebben toen nogmaals hun bezwaar kenbaar gemaakt bij de rechtbank.

Meer over