Zorgverlener Rachel (45) overleed aan Covid-19 na onbeschermd werken

Van de ten minste negen zorgmedewerkers die in Nederland zijn overleden aan Covid-19, werkten er drie in de regio Amsterdam. Dat zegt de GGD in Amsterdam. Een van de overledenen is Rachel Verbaan, verzorgende bij Cordaan.

Malika Sevil
Rahcel Verbaan met mevrouw Groen in verpleeghuis de Gooyer.  Beeld Prive-archief
Rahcel Verbaan met mevrouw Groen in verpleeghuis de Gooyer.Beeld Prive-archief

Dat heeft haar familie naar buiten ­gebracht. Zij is met 45 jaar de jongste van alle zorgverleners die in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus zijn gestorven.

Waar de andere twee zorgverleners in Amsterdam werkten, wil de GGD vanwege de privacy niet zeggen. Twee weken geleden maakte het RIVM bekend dat in Nederland negen zorgverleners aan Covid-19 zijn overleden. Bij drie van hen – onder wie ­Rachel Verbaan – waren geen onderliggende ziekten bekend. Het RIVM heeft, desgevraagd, geen recentere cijfers, maar het ligt voor de hand dat in elk geval het aantal ziekenhuis­opnames van zorgverleners in de tussentijd is opgelopen. Tot eind april waren dat er 458.

Steeds zieker

Verbaan, die op 26 april op de intensive care van het Amsterdam UMC overleed, werkte al 29 jaar in de ouderenzorg, de laatste jaren als verzorgende in De Gooyer in de Von Zesenstraat in Oost.

Bij Cordaan werken de zorgmedewerkers nu standaard met beschermende materialen, zodra iemand op een afdeling besmet is. Dat was nog niet het geval toen Verbaan ziek werd. Personeel droeg alleen beschermende kleding in de nabijheid van bewoners met (een verdenking op) Covid-19. De rest van de tijd liepen ze – overigens geheel volgens de landelijke richtlijnen – ­onbeschermd rond.

Cordaan werkt mee aan een onderzoek van Amsterdam UMC naar de oorzaak en het verloop van de ­besmettingen binnen verpleeghuizen. “Ook wij willen hiervan leren voor de toekomst,” zegt een woordvoerder van Cordaan.

Testmogelijkheden

Er waren in de tijd dat Verbaan nog werkte ook nauwelijks testmogelijkheden voor medewerkers in de ouderenzorg, zegt haar zwager en tevens arts infectieziektebestrijding Peter Schrooders. Toen ze rond ­Pasen steeds zieker werd, kwamen medewerkers uit het verpleeghuis met koorts net in aanmerking voor een test. “Maar als zij dan belde dat ze getest wilde worden, dan hoorde ze van de bedrijfsarts: ‘Nee, dat hoeft nog niet, want je voldoet niet aan de criteria’. Die test zou aan haar ziektebeloop niets hebben veranderd, maar ze wilde graag weten of ze Covid-19 had.”

De familie constateert dat er een gebrek was aan beschermende kleding en testen, maar wil niemand de schuld geven, want ‘de coronacrisis is zo overweldigend groot’. “Naar wie moet je wijzen?”

Lees hier het volledige artikel over de tragische dood van Rachel Verbaan.

Het Parool doet verslag van de impact die corona heeft op Amsterdamse zorgverleners. Heeft u tips, mail m.sevil@parool.nl

 
Meer over