Zorginspectie: ongecontroleerd faillissement zoals bij Slotervaart mag nooit meer voorkomen

Het faillissement van het MC Slotervaart heeft in 2018 tot onnodig veel onrust en onduidelijkheid geleid. Zo’n ongecontroleerd faillissement mag nooit meer voorkomen in de zorg. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) naar de kwaliteit van de zorg rond het bankroet van het Slotervaart.

Edwin van der Aa
Medewerkers van het Medisch Centrum Slotervaart in Amsterdam voerden actie tegen een mogelijk faillissement maar konden dat niet voorkomen. Beeld ANP
Medewerkers van het Medisch Centrum Slotervaart in Amsterdam voerden actie tegen een mogelijk faillissement maar konden dat niet voorkomen.Beeld ANP

Het Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen werden op 25 oktober 2018 failliet verklaard. Vooral bij het Amsterdamse ziekenhuis leidde dit een tijdje tot een chaotische situatie. Zo moesten patiënten op stel en sprong naar een ander ziekenhuis worden verplaatst en konden mensen de behandeling bij hun eigen arts ineens niet meer voortzetten.

De voorwaarden voor goede en veilige zorg in MC Slotervaart waren volgens de zorginspectie onvoldoende, met name in de eerste weken na het faillissement. “Dat komt doordat het ziekenhuis én andere betrokkenen geen tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op het afbouwen en overdragen van de patiëntenzorg vanuit MC Slotervaart.”

Risico’s

Zorgaanbieders die in financiële problemen komen, moeten in de toekomst nadenken over de risico’s voor patiëntveiligheid en continuïteit van zorg en daarover afstemmen met betrokkenen, luidt de belangrijkste aanbeveling van de inspectie.

De inspectie kijkt ook naar haar eigen rol in de toekomst. Hoofdinspecteur Marina Eckenhausen: “Al in een vroeg stadium moeten we inschatten of er meer kennisdeling en advisering gewenst is. Indien nodig, zullen we daar meer ruimte voor nemen.”

De inspectie heeft trouwens niet vastgesteld dat het faillissement van MC Slotervaart tot calamiteiten of patiëntschade heeft geleid.

Meer over