Achter de schermen

Zo verslaat Het Parool de Amerikaanse verkiezingen

Wordt president Trump herkozen of krijgt Biden het de komende vier jaar voor het zeggen in de VS? Het Parool volgt de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de voet – in de aanloop naar 3 november, in de verkiezingsnacht en daarna. Hoe ziet de verslaggeving eruit?

KIm van der Meulen
President Donald Trump. Beeld AFP
President Donald Trump.Beeld AFP

Een liveblog over de VS, analyses over stemmen per post, nieuws over de verkiezingsdebatten, profielen van de presidentskandidaten en kort en snel nieuws: op de website van Het Parool is er al weken veel aandacht voor de Amerikaanse verkiezingen.

Vrijwel alle stukken die in de papieren krant verschijnen, zijn hier ook te lezen: columns, artikelen en reportages van Amerikacorrespondent Karlijn van Houwelingen, achtergronden en analyses van buitenlandcoördinatoren David van Unen en Tom Kieft en stukken uit The New York Times, waarmee Het Parool een speciale samenwerking heeft.

“Daardoor zijn we in staat hun beste stukken te laten vertalen en te presenteren aan onze lezers,” zegt Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen. “Op dinsdag 3 november, de dag van de verkiezingen, en ook de daaropvolgende woensdag, gaan we online uitpakken: we gaan alles volgen, ook midden in de nacht.”

Brede blik

Waarom besteedt Het Parool eigenlijk zo uitgebreid aandacht aan Amerikaanse verkiezingen? “Het Parool is een Amsterdamse krant, oftewel: een krant met een grootsteedse, brede blik,” zegt Ockhuysen.

“Voor ons zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen heel belangrijk – mede doordat de Amerikaanse politiek ook veel betekent voor Europa en Nederland. De Amerikaanse kiezers bepalen wie straks een van de machtigste personen ter wereld wordt. Dat gaat ook alle Nederlandse lezers aan, dus ook die in en rond Amsterdam. Daarbij is Het Parool een krant die zonder problemen een spagaat maakt: wij richten ons op onze regio, maar ook op alle andere delen van Nederland, op Europa en de rest van de wereld.”

Paroollezers willen alles over hun stad weten, zegt Ockhuysen, maar ook over de laatste ontwikkelingen in Belarus of de politieke spanningen in Ethiopië. “Amsterdam heeft altijd een open geest gehad. Zo wil de redactie van Het Parool ook haar werk doen.”

Natuurlijk blijft er volop ruimte voor ander nieuws uit Nederland en andere landen dan de VS, maar rond 3 november zal de krant behoorlijk ‘uit het lood hangen’, zegt Ockhuysen. “Het is legitiem om nu veel aandacht voor Trump en Biden te hebben en voor de herrie die ongetwijfeld loskomt als de uitslag bekend is. Maar op reguliere dagen letten we altijd goed op de mix. De verhouding tussen Amsterdamse, Nederlandse en buitenlandse stukken moet in balans zijn en ook letten we op genres: niet alleen interviews en nieuwsberichten in de krant, maar ook achtergronden, duiding én verhalen die benadrukken dat er ook veel goed gaat in onze wereld.”

Eigen verhalen

Buitenlandcoördinator Tom Kieft is een van de redacteuren die zich al wekenlang bezighoudt met het nieuws rondom de Amerikaanse verkiezingen. Hij schreef de afgelopen tijd analyses en nieuwsberichten, selecteerde nieuws uit buitenlandse media en werkt nu aan een verkiezingsspecial voor de Digitale Editie van de krant, die op 1 november verschijnt.

Omdat niet zeker is wanneer de winnaar bekendgemaakt wordt – in dit coronajaar stemmen veel Amerikanen per post, waardoor de verkiezingsuitslag mogelijk dagen of zelfs weken weken op zich laat wachten – werken Kieft en zijn collega David van Unen ook alvast aan verhalen die in afwachting van de uitslag geplaatst kunnen worden.

“We schrijven onder meer over mogelijke scenario’s die we kunnen verwachten, afhankelijk van wie wint: hoe zal de Amerikaanse diplomatie bijvoorbeeld veranderen als Biden president wordt? En als Trump weer wint, terwijl de peilingen er net als in 2016 op wezen dat hij zou verliezen, wat zeggen peilingen dan eigenlijk? Daarnaast wordt het veel improviseren en snel inspelen op de actualiteit, want in de laatste weken van een verkiezingsstrijd kan er veel geks gebeuren. Er wordt het hele jaar bijvoorbeeld al gezegd dat Biden er goed voor staat, maar je weet nooit wat de swing states gaan doen.”

Experts

Kieft en Van Unen baseren zich voor hun verslaggeving op internationale persbureaus, Amerikaanse media en berichtgeving van correspondenten en Amerikaanse journalisten, die vaak op hun eigen kanalen al updates, filmpjes of korte analyses plaatsen voordat die op grote Amerikaanse nieuwssites verschijnen.

Elke ochtend overleggen de buitenlandcoördinatoren welke bronnen en nieuwsberichten relevant zijn voor Nederlandse lezers. “Er is enorm veel informatie beschikbaar, maar niet alles is even belangrijk – je kunt en hoeft bijvoorbeeld niet van alles wat Trump zegt en doet verslag doen.”

De redacteuren hebben voldoende kennis in huis om die afwegingen te maken en relevante achtergrondverhalen te maken, maar raadplegen ook regelmatig experts die extra duiding kunnen geven. “We baseren ons op buitenlandse bronnen, maar plaatsen dat zelf in perspectief.”

Verkiezingsnacht

Aan cijfers op de website is te merken dat lezers van Het Parool graag op de hoogte zijn van de Amerikaanse verkiezingen, zegt Rob van Leeuwen, chef digitaal. “De verkiezingsdebatten waren bijvoorbeeld het gesprek van de dag; de artikelen daarover werden goed gelezen. Ook de liveblog wordt veel bezocht. De komende week zal de aandacht voor de verkiezingen alleen maar toenemen. Op en rond 3 november zal een groot deel van de bovenkant van de website in het teken staan van de verkiezingen, zodat lezers in één keer kunnen zien wat er gebeurt, wat ze eventueel hebben gemist en wat ze moeten weten. Al laten we grote gebeurtenissen in Amsterdam en daarbuiten natuurlijk ook niet links liggen.”

In de verkiezingsnacht wordt continu volop verslag gedaan van wat er in de VS gebeurt, zegt Van Leeuwen. “Normaal gesproken hebben we een nachtdienst die het nieuws na 23.00 uur in de gaten houdt, maar nu gaan we alle peilingen, exitpolls en gebeurtenissen rondom de verkiezingen op de voet volgen met een flink team, onder wie onze buitenlandcoördinatoren.”

Negen journalisten op de redactie

“We doen verslag voor lezers die ’s nachts op de hoogte willen blijven en voor lezers die ’s ochtends opstaan en meteen het laatste nieuws willen weten. Het is jammer dat we dit jaar niet de stad in kunnen gaan om te zien hoe Amerikanen in Amsterdam de verkiezingen ervaren, zoals we in 2016 deden, maar we kunnen de verkiezingen ook goed verslaan vanuit huis of vanaf de redactie.”

Vanwege de coronamaatregelen is die redactie de laatste tijd nogal verlaten, zegt hoofdredacteur Ockhuysen: er mogen slechts negen journalisten op de redactievloer aanwezig zijn. “Die zullen er tijdens de verkiezingsnacht zijn. Om vanuit het hart van de krant, omringd door televisies en directe lijnen met specialisten in Amerika, onze lezers van het allerlaatste nieuws te voorzien.”

Het wordt een enerverende nacht, zegt Ockhuysen: “Bovenop het nieuws. Stukkies tikken, beschouwingen bijwerken, reacties vertalen en klaarzetten, en anticiperen op wat komen gaat. En ondertussen natuurlijk lekker mopperen op de kwaliteit van de catering van Het Parool... Heerlijk toch?”

Meer over