Ziekteverzuim zorgt voor rommelige dag op Amsterdamse scholen

Met een veel hoger ziekteverzuim dan normaal kenden veel scholen in Amsterdam vrijdag een uiterst rommelige dag.

Bas Soetenhorst
Basisschool Bijlmerhorst in coronavrije tijden. Beeld Maarten Steenvoort
Basisschool Bijlmerhorst in coronavrije tijden.Beeld Maarten Steenvoort

Op bijna alle 19 scholen van de koepel Staij (Samen tussen Amstel en IJ) zijn een of meerdere groepen naar huis gestuurd wegens een zieke leerkracht. “Er waren meer ziekmeldingen dan normaal en dat komt bovenop het docententekort,” zegt Arnold Jonk, bestuurder van Staij.

Ook waren er veel ziekmeldingen van scholieren, wat in de praktijk complicaties kan hebben: “Wat doe je als eenderde van de klas ontbreekt? De afwezigen moeten de lesstof wel inhalen.”

De Rosa Boekdrukkerschool was dicht, omdat dertien leraren zich hadden ziek gemeld.

Op de Bijlmerhorst, een basisschool in Zuidoost, was niet meer dan 5 à 6 procent van de leerlingen ziek en waren nauwelijks afmeldingen van docenten. Dat lag anders bij een aantal andere scholen in Zuidoost, die onderdeel zijn van de stichting waar de Bijlmerhorst toe behoort. Directeur Bart Vervoort: “Er zijn scholen waar zo’n 20 procent van de kinderen ontbrak.”

Op de islamitische El Amienscholen meldde circa 10 procent van de leerkrachten zich ziek, ruim twee keer zoveel als normaal. “En het loopt nog verder op,” aldus directeur-bestuurder Younes Hanin vrijdagmiddag. “Nog geen vier minuten geleden meldde een docent zich af vanwege hoesten.”

Veel vragen

Vooralsnog hoeven de El Amnienscholen geen klassen naar huis te sturen vanwege gebrek aan docenten. Hanin: “Ik merk wel dat onder docenten heel veel vragen leven. Wat doen we met de hygiëne, wat als ouders hun zieke kinderen toch naar school sturen? Alle buitenschoolse activiteiten zijn opgeschort. Het personeel staat nu in de vuurlinie.”

Op het Montessori Lyceum Oostpoort ontbrak liefst 35 procent van de leerlingen wegens ziekte. Bij het Metis Montessori Lyceum ging het om 25 procent. Bij het Montessori Lyceum Amsterdam lag het ziekteverzuim op slechts 5 procent.

Verdubbeld verzuim

Doorgaans is bij de docenten op de montessorischolen een zeer laag ziekteverzuim, van iets meer dan 2 procent. “Dat is nu zo’n beetje verdubbeld,” zegt bestuurder Alle van Steenis.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in ons liveblog.

Meer over