Zeldzaam: komeet met blote oog te zien boven Amsterdam

Op verschillende plekken in Nederland was tussen middernacht en zonsopkomst een komeet te zien, die met het blote oog was waar te nemen. Ook in Amsterdam was de komeet te zien.

Miriam van den Broek
Komeet Neowise, gefotografeerd vanuit Veere. Beeld Rijk-Jan Koppejan, Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen
Komeet Neowise, gefotografeerd vanuit Veere.Beeld Rijk-Jan Koppejan, Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen

Naast de komeet waren er ook lichtende nachtwolken te zien. Volgens meteorologen een bijzondere combinatie.

Een ‘blote oog komeet’ is tamelijk zeldzaam. “De laatste keer dat we er eentje op het noordelijk halfrond te zien kregen was in 1997 toen komeet Hale-Bopp de show stal,” zegt meteoroloog Rijk-Jan Koppejan. Kometen op zich zijn niet zeldzaam, maar in de meeste gevallen zijn ze alleen te zien met een telescoop.

Ook Amsterdammers zagen de komeet voorbijkomen. Op Twitter verschenen meerdere foto’s van het natuurverschijnsel.

De komeet die zich afgelopen nacht liet zien heet 2020 F3 Neowise en heeft een diameter van ongeveer vijf kilometer. Op 22 juli staat hij het dichtst bij de aarde. Je kan hem spotten op plekken met een goed uitzicht op de noordoostelijke hemel. Zeker met een verrekijker is de lange staart van de komeet duidelijk zichtbaar. Zorg ervoor dat je op een donkere plek staat en tussen 0.00 en 3.00 uur naar de hemel tuurt.

Vuile sneeuwballen

Kometen bestaan uit ijs en rotsen en worden om die reden ook wel vuile sneeuwballen genoemd. Onder invloed van de zonnewarmte verliezen ze een deel van hun materiaal en dat veroorzaakt de lange staarten die zelfs vele miljoenen kilometers lang kunnen worden. Hoe helder een komeet wordt, is lastig te voorspellen. Ze kunnen namelijk helemaal uit elkaar vallen. De verwachting is dat deze komeet, komende week op zijn helderst is.

Meer over