Reportage

Zandsculpturen moeten bouwput in Noord levendig houden

Tussen het Buikslotermeerplein en station Noord wordt flink gebouwd. Om het gebied ondanks dat levendig te houden, heeft het stadsdeel al een BMX-parcours en een skatebaan aangelegd. Daarnaast zullen vrijdag ook nog drie grote zandsculpturen worden onthuld.

Jesper Roele
Jan Selen op de rug gezien terwijl hij aan zijn zandsculptuur werkt. Beeld Jesper Roele
Jan Selen op de rug gezien terwijl hij aan zijn zandsculptuur werkt.Beeld Jesper Roele

Marjon Katerberg (56) is één van de vier bouwers van de zandkunstwerken. “Uiteindelijk komt hier allemaal nieuwbouw,” vertelt Katerberg. “In de tussentijd wil het stadsdeel hier iets neerzetten om het levendig te houden. Dus zijn wij gevraagd om zandsculpturen te maken die over de stad en Noord gaan.”

Katerberg is een bekende in de wereld van zandsculpturen. Al sinds 1991 verdient ze haar boterham met het maken van kunstwerken van zand. “Het begon ooit met een kennis die een cursus architectuur in zand deed. Dat vond ik ook leuk en na twee maanden oefenen heb ik mijn eerste zandsculptuur in Scheveningen gemaakt. Nu ga ik heel de wereld over en bouw ik zandparken en kleinere sculpturen.”

Jan Selen aan het werk, Elianne in het Veld kijkt toe. Beeld Jesper Roele
Jan Selen aan het werk, Elianne in het Veld kijkt toe.Beeld Jesper Roele

Ook Jan Selen (43) heeft op professioneel niveau aan wedstrijden meegedaan. Op dit moment werkt hij vooral aan internationale projecten, maar een project in zijn eigen achtertuin in Noord vindt hij minstens net zo leuk. “Het stadsdeel benaderde ons en daar hoefden wij niet lang over na te denken. Het is al een zandbak hier, dus waarom geen zandsculpturen?”

40 ton zand

Om de sculpturen te kunnen maken is er onder de schaduw van het stadsdeelkantoor 40 ton zand in vierkante houten mallen gestort. Dit zand is met trilplaten aangestampt waarna er na verwijdering van de mallen grote zandblokken overbleven. Van daaruit beeldhouwen de vier kunstenaars het zand tot sculpturen.

Om goed te worden is het volgens Selen vooral kilometers maken. Dat merkte ook Merijn Hartog (46) die via via in het wereldje van de zandsculpturen terechtkwam en inmiddels ook regelmatig wordt ingehuurd. “Veel mensen die hier langskomen vragen aan ons of de sculpturen wel tegen de regen en wind kunnen,” vertelt Hartog. “Maar als we klaar zijn gaat er een lijmoplossing overheen die de kunstwerken tegen wind en regen beschermen.”

null Beeld Jesper Roele
Beeld Jesper Roele

“Wel heeft de regen van afgelopen dagen voor vertraging gezorgd,” aldus Elianne in het Veld (42), die ook meewerkt. “De lijmoplossing kan er pas op als de beelden af zijn, tot die tijd worden ze bij een bui met plastic afgedekt. Er zal donderdag en vrijdag nog hard moeten worden doorgewerkt om alles op tijd af te krijgen.”

Vrijdagmiddag om 16.00 uur zullen de beelden die over bouwprojecten, de toekomst en het leven in Noord gaan, worden onthuld.

Meer over