Plus

Yogastudio’s in verwarring: ‘Die grijze mannen in Den Haag kennen yoga niet’

Bij dalende besmettingen is het vanaf volgende week woensdag mogelijk met maximaal dertig mensen tegelijk in de sportschool te zweten. Maar groepslessen yoga mogen binnen nog niet. “Terwijl iedereen op zijn matje blijft.”

Michael Royall
Medewerkers bezig met gereedmaken van een sportschool van Fit for Free. Beeld ANP
Medewerkers bezig met gereedmaken van een sportschool van Fit for Free.Beeld ANP

Bij sportscholen is de opluchting groot. Als de coronacijfers blijven dalen, wil het kabinet de binnensportlocaties weer openen. Fitnessclub David Lloyd in Amsterdam wil zelfs ’s nachts om klokslag twaalf uur beginnen met sporten, onder feestelijke begeleiding van een dj.

Binnen zijn, volgens de plannen van het kabinet, straks alleen ‘individuele sporten’ toegestaan, of in groepjes van twee. Denk aan fitness, crossfit of atletiek, waarbij iedereen zijn eigen ding doet. Staat er een docent voor die groep en doet iedereen dezelfde oefening, zoals bij yoga of pilates? Dan is het een ‘groepsles’ en binnen niet toegestaan.

Dubbel

Voor de in Amsterdam populaire groepslessen zoals yoga en pilates, zijn de versoepelingen daarom dubbel. Ja, het is een opsteker als ze weer buiten mogen lesgeven aan alle leeftijden. Dat is een goede ontwikkeling, zegt Marco Rodie van Branchevereniging Yogascholen Nederland. Maar toch wringt het.

“Veel yogascholen zijn gisteren geschrokken,” zegt Rodie. “Hoe kan het dat fitness met dertig man wel mag, maar je niet netjes op een yogamat binnen mag zitten?,” vraagt Rodie zich af. Hij heeft in Den Haag gepleit voor meer ruimte voor yoga bij de volgende versoepeling, maar stuitte binnen de overheid op onbegrip. “De grijze mannen daar kennen het begrip yoga niet.”

Creatieve oplossingen

Dat betekent niet dat er niks kan, zegt Rodie. “Ons advies is: richt je op buiten.” Maar de branchevereniging zoekt ook naar creatieve oplossingen. “We hebben een mailing rondgestuurd waarin staat dat sommige yogavormen binnen wel mogelijk blijven. Bijvoorbeeld wanneer iedereen voor zichzelf oefeningen doet en een docent op afstand toezicht houdt, in plaats van les geeft.”

Zijn collega Corine Leegwater van studio YogaYatra snapt dat de overheid moeilijke keuzes moet maken. Daar heeft ze respect voor. En toch vindt ze de regel krom: “Fitness wel, yoga niet. Terwijl bij ons iedereen op zijn matje blijft. Eigenlijk is dat veel veiliger dan van apparaat naar apparaat lopen.”

“Zeker voor yoga is het vanwege de groepsles ingewikkeld,” erkent een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). “We moeten ons gezond verstand blijven gebruiken, maar er zijn binnen de regelgeving mogelijkheden om individueel of in groepjes van twee te sporten,” zegt de woordvoerder.

Straten vol met sport

Eerder zagen we creatieve oplossingen bij sportscholen, die inventief werden toen groepslessen ook buiten niet meer toegestaan werden. In parken, op straat en op parkeerplaatsen verschenen sportende mensen met kettlebells, bokshandschoenen, matjes en een enkele roeimachine.

Sportschool SQM Gym hing twaalf bokszakken op in de oude tramremise in Zuid. “Leden volgen een training die op een bord geschreven staat en een trainer loopt voor veiligheid rond en let erop dat de coronamaatregelen worden nageleefd,” zegt eigenaar Jan-Willem Roordink. “Praktisch gezien lijkt het erg op groeplessen,” geeft hij toe. Of SQM Gym deze training nu ook binnen gaat aanbieden nu de regels versoepelen, daar is Roordink nog niet over uit. “Maar ik neig er wel naar. Want het valt binnen de regels.”

Yogascholen twijfelen

Ondanks de tips van de yogabranche, twijfelen yogadocenten in Amsterdam nog over hoe ze de regels gaan interpreteren. “Ik wil eerst het park in en kijken hoe het bevalt,” zegt yogastudio-eigenaar Eduard Kouwen van Natural High Yoga. Voor hem zijn de regels nog maar net duidelijk geworden, ook al heeft hij de persconferentie zelf gekeken. “Ik dacht dat groepslessen binnen weer mochten en bereidde me al voor om lessen aan te bieden."

Echte groepslessen kunnen voorlopig dus nog niet. “De studio die ik huur is te klein voor groepjes van twee. Dan moet ik zestig euro per persoon vragen en dat ga ik echt niet doen,” zegt Kouwen.

Ook de eigenaar van pilatesstudio Bodyvita, Tatjana Plotnikova, wacht het nog even af. “We houden het voorlopig bij privélessen en online. Je ligt bij pilates veel op de grond. En als het twee dagen geleden geregend heeft, is het gras nog nat. Maar zodra het weer beter wordt, gaan we zeker naar buiten.”

Meer over