Wrakingskamer: Marengoproces op verkeerde gronden gewraakt

Het wrakingsverzoek in het omvangrijke liquidatieproces Marengo is afgewezen omdat ‘een rechterlijke (tussen)beslissing als zodanig nooit grond kan vormen voor wraking’, meldt de wrakingskamer vrijdag.

Het Parool
Advocaat Inez Weski (L) vertrekt bij de bunker, na afloop van de eerste inleidende zitting in het Marengo-proces. Beeld ANP
Advocaat Inez Weski (L) vertrekt bij de bunker, na afloop van de eerste inleidende zitting in het Marengo-proces.Beeld ANP

Inez Weski, advocaat van onder anderen hoofdverdachte Ridouan Taghi, had de rechtbank dinsdag gewraakt nadat deze besliste dat ze niet tijdens de zitting een presentatie mocht houden over appjes van de kroongetuige. Ze vreesde daarop dat de rechters vooringenomen waren en wraakte de rechtbank.

De wrakingskamer wees woensdag een verzoek tot wraking af, zonder openbare zitting om partijen te horen en nog zonder motivering. Dat gebeurde tot groot ongenoegen van meerdere advocaten in het proces. De motivering is vrijdagmiddag naar buiten gebracht.

Strengere wetten

Sinds eind 2018 zijn er strengere wetten rondom het wraken van de rechtbank. Een ongewenst besluit van de rechtbank is geen reden meer om te wraken. “Als een partij het niet eens is met een beslissing van de rechtbank, dan moet dat in een hoger beroep bij het gerechtshof aan de orde worden gesteld en niet bij een wrakingskamer,” staat in de motivering van de afwijzing. “De beslissing van de rechtbank was zo’n rechterlijke tussenbeslissing en kan dus geen grond voor wraking zijn.”

Meerdere advocaten sloten zich dinsdag aan bij het verzoek van Weski. Hun verzoek is volgens de wrakingskamer niet ontvankelijk omdat de gewraakte tussenbeslissing geen betrekking had op de zaken van hun cliënten.

Tegen de beslissing van de wrakingskamer kan geen protest worden aangetekend. Dinsdag is een nieuwe zitting in het moordproces.

Chaotisch proces

De rechtbank is in april begonnen aan de inhoudelijke behandeling van de omvangrijke zaak, die onder meer draait om een reeks huurmoorden in de onderwereld. Het proces is onder hoogspanning komen te staan door de moorden op de broer van de kroongetuige, Nabil B., zijn advocaat Derk Wiersum en zijn adviseur Peter R. de Vries. Een van B.’s huidige advocaten noemde Marengo eerder deze week ‘het meest verziekte en meest vergiftigde proces ooit’. De zittingen verlopen vaak stroef en chaotisch, deze week was de derde wraking.

Meer over