Woonbootbewoners fel tegen Tony’s chocoladefabriek met achtbaan

Amsterdamse omwonenden van de chocoladefabriek die Tony’s Chocolonely wil bouwen in Zaandam keren zich tegen de plannen. De woonbootbewoners bij de Noorder IJ-plas zeggen zo nodig naar de rechter te stappen om de bouw tegen te houden.

Bart Van Zoelen
Ontwerp van de Tony's chocoladefabriek, inclusief achtbaan. Beeld Tony's Chocolonely
Ontwerp van de Tony's chocoladefabriek, inclusief achtbaan.Beeld Tony's Chocolonely

De bewoners van 62 woonarken in het Zijkanaal H vrezen voor een ‘verkeersinfarct’ en geluidsoverlast. De chocoladefabriek krijgt namelijk ook een achtbaan. En die staat straks op 400 meter afstand van de woonboten, zei Ellen de Meijer onlangs namens de woonbootbewoners in de Zaanse gemeenteraad.

De woonbooteigenaren hebben hun licht opgestoken bij pretparkexpert Hans van Driem. Die gaf de bewoners op een briefje dat de achtbaan voor overlast gaat zorgen, ook omdat het geluid verder reikt over water. De Meijer: “Liften, remmen en kettingen van achtbanen maken een enorm lawaai, om maar niet te spreken over opgewonden, gillende en joelende kinderen.”

Productiestank

Verder vrezen de woonbootbewoners die net aan de Amsterdamse kant van de gemeentegrens wonen voor stank. “Men zegt: de geur van chocolade hoort bij Zaandam, maar iedereen weet dat zo’n fabriek helemaal niet lekker ruikt,” hield De Meijer de Zaanse raadsleden voor. Er komt ammoniak vrij en het gaat volgens haar om een ‘weeïge productiestank’.

De woonbootbewoners hebben ook geen boodschap aan het idealisme van Tony’s Chocolonely, dat streeft naar een chocoladereep waar geen gedwongen arbeid door kinderen aan te pas komt. De bewoners, in het Zijkanaal H wonen er zo’n tweehonderd, noemen het een ‘megalomaan plan’. “Het gaat alleen om geld.”

‘Een mooie kans’

Wethouder Wessel Breunesse van Zaanstad sprak in de gemeenteraad van ‘een mooie kans voor Zaanstad.’ De gemeente wil het aan de Noorder IJ-plas grenzende bedrijventerrein, de Achtersluispolder, omvormen tot een nieuwe woonwijk waar ook ruimte is voor bedrijven. Op de lange termijn ziet de gemeente hier plek voor vijf- tot tienduizend woningen. De chocoladefabriek ziet de gemeente als katalysator voor deze ontwikkeling.

Het gebied waar het om gaat. Op de voorgrond de woonboten, voorbij de bootjes ligt het oude pakhuis waar de chocoladefabriek moet komen. Beeld Het Parool
Het gebied waar het om gaat. Op de voorgrond de woonboten, voorbij de bootjes ligt het oude pakhuis waar de chocoladefabriek moet komen.Beeld Het Parool

Tony’s moet aan alle milieueisen voldoen, benadrukte de wethouder. Uit de eerste schetsen maakt hij op dat de geuroverlast en geluidsoverlast binnen de perken blijft, maar voordat Tony’s een vergunning krijgt moet dat nog blijken uit onderzoeken. Vanuit de gemeenteraad kwamen behalve veel bijval ook kritische vragen, waarop de wethouder benadrukte dat er later verder over wordt gesproken als de vergunningaanvraag op tafel komt.

Volgens Breunesse zijn de plannen van Tony’s niet te vergelijken met een chocoladefabrikant als Olam of een pretpark als de Efteling. “In hoofdzaak is het een hoofdkantoor, met een fabriek en een experience.” Dat is ook zijn antwoord op de klacht van de woonbootbewoners dat met een pretpark alleen werkgelegenheid van laagbetaalde jongeren is gemoeid.

Informeren van omwonenden

Breunesse beloofde wel beterschap als het gaat over het informeren van de omwonenden. Binnenkort gaat hij alsnog met de woonbootbewoners om tafel. Directeur Henk-Jan Beltman van Tony’s Chocolonely benadrukt in zijn reactie naar de gemeenteraad dat er wel degelijk een informatiebijeenkomst is geweest en dat zijn bedrijf zich daar wel welkom voelde.

De woonbootbewoners meldden zich onlangs ook als insprekers in de deelraad van Amsterdam-Noord. Daar spraken ze hun zorgen uit over de plannen voor de Noorder IJ-plas. Behalve voor de chocoladefabriek vrezen ze ook voor windmolens langs de plas en een nieuwe fietsbrug over het Zijkanaal H naar de Achtersluispolder. Als het gaat om de overlast zeggen ze ook op te komen voor de toekomstige bewoners van dit gebied. In de Achtersluispolder, maar ook op het Hembrugterrein zijn plannen voor woningen.

Meer over