Witwasverdachte Gaby H. hoopt op mild hof in oude drugszaak

Witwasverdachte Gaby H. (37) moet in het hoger beroep in een oude drugszaak van de belangrijkste verdenkingen worden vrijgesproken, vindt zijn advocaat. Justitie heeft ruim zes jaar cel geëist.

Paul Vugts
Een Rolls Royce van Gaby H. die op 5 maart bij een laatste inval in beslag werd genomen. Beeld politie.nl
Een Rolls Royce van Gaby H. die op 5 maart bij een laatste inval in beslag werd genomen.Beeld politie.nl

Vanwege een nieuwe strafzaak, waarin de in Hoofddorp actieve zakenman van grootschalig witwassen wordt verdacht, is H. vorige week na terugkeer uit Dubai gearresteerd. Deze weken behandelt het Amsterdamse gerechtshof nog de negen jaar oude drugszaak onder de codenaam Hyena, waarin de rechtbank hem eerder tot ruim zeven jaar cel had veroordeeld.

Volgens de met zijn familie uit Syrië gevluchte Gaby H. en zijn advocaat Marcel van Gessel kreeg hij in die oude drugszaak ten onrechte die zware straf en zit hij nu weer onterecht vast.

Gokschuld

Waar justitie in de drugszaak bewijs put uit pingberichten die H. zou hebben gestuurd onder bijnamen zoals ‘no time to play’, ‘Mr.’ en ‘rumble in the jungel’ (sic), stelt H. dat ook anderen de toestellen gebruikten waarmee de berichten zijn verstuurd.

Van een drugstransport dat in het najaar van 2012 werd onderschept in Zweden, in een Seat Toledo waar in een verborgen ruimte 4,5 kilo cocaïne en 3,3 amfetamine werden gevonden, wist H. niet het fijne. Hij ontkent de drugs in de auto te hebben verstopt en dacht dat de koeriers met hasj in de weer waren, stelde zijn advocaat donderdag in zijn pleidooi.

Hij speelde wel een rolletje als tussenpersoon, maar dat was omdat zijn in Zweden woonachtige achterneef hem onder zware druk had gezet vanwege een gokschuld van zo’n halve ton. Die achterneef had hem al eens mishandeld en zijn horloge afgepakt, ‘als onderpand’.

Drugstransporten gingen niet door

Dat hij met anderen twee drugstransporten vanuit Peru voorbereidde, geeft H. in hoger beroep toe, maar dat zou hem respectievelijk 1 en 2 kilo hebben opgeleverd en ging niet door.

Hij ontkent een belangrijke rol te hebben gespeeld in een drugsorganisatie en wil vrijspraak van het witwassen van een kleine 52.000 euro. Áls van witwassen sprake was, dan ging dat volgens raadsman Van Gessel om hooguit ruim 10.000 euro.

Als het gerechtshof hem celstraf zou opleggen, dan hoopt H. dat in zijn voordeel wordt meegewogen dat hij (heel) jonge kinderen heeft, ondernemingen heeft opgebouwd, inmiddels volwassener is én dat hij verkeert in ‘een sociaal netwerk’ dat vooral bestaat uit contacten zonder strafblad.

Het hof wijst op 11 juni arrest.

Meer over