PlusPortretten

Wintersporters over onzekere vakantie: ‘Als er één sport kan, is het skiën wel’

Robert Bent. Beeld Ivo van der Bent
Robert Bent.Beeld Ivo van der Bent

Het was woensdag slikken voor wintersporters: het Outbreak Management Team wil een negatief ­reisadvies voor de ­skivakantie. Bij de skilift is het immers lastig afstand houden, om over de après-ski maar te zwijgen. Wat gaan ze nu doen?

Sam de Graaff

Robert Bent, (58) Amstelveen

“Ik vind het ontzettend jammer als we niet mogen uitreizen. Ik heb al geboekt: ik ga op 15 december naar Canazei, in Italië. Maar als er inderdaad code oranje wordt afgegeven, ga ik niet. Dat moet je respecteren.”

“Bij code geel zou ik wel gaan. Als er één sport kan, dan is het skiën wel. Ga maar na: het is buiten en je bent helemaal ingepakt. We dragen handschoenen, hebben een skibril op en een das om. Dat het gevaar op besmetting bij de liften groter zou zijn, vind ik onzin. Daar kunnen we toch prima een mondkapje dragen?”

“Ik kan me wel goed voorstellen dat de après-ski niet doorgaat. Die moet, zogezegd, maar even in de koelkast. Vroeger was ik er wel van, vorig jaar ben ik ook geweest. Het is hartstikke gezellig, al ging ik maximaal één of twee keer per week. Maar goed, après-ski moet je nu gewoon niet doen.”

“Als ik in december niet op wintersport kan, werk ik gewoon door. Ik heb een skischool in Amstelveen met twee indoor rolbanen. Ondertussen blijf ik hopen dat we in de krokusvakantie wel weer kunnen. Of al eerder zelfs, misschien in januari. Ze werken hard aan een vaccin, dus wie weet.”

Lisa Guldenaar. Beeld Ivo van der Bent
Lisa Guldenaar.Beeld Ivo van der Bent

Lisa Guldenaar (23), Amsterdam

“De afgelopen zeven jaar was ik met kerst en oud en nieuw altijd in Oostenrijk. De laatste drie jaar werkte ik er als skileraar. Dit jaar zou ik ook gaan, hopelijk kan het nog.”

“Ik heb geen idee wat ik ga doen als we niet mogen. Voor mij hoort oud en nieuw op een berg, met uitzicht op het vuurwerk.”

“Het fijne aan wintersport is de sfeer. De skicommunity is een hechte familie. Ik kom bovendien al sinds mijn zevende in Oostenrijk, in de buurt van Kaprun. Daardoor ken ik er veel mensen, ook lokale ondernemers. Voor hen is het heel pijnlijk als er nu niemand gaat.”

“Après-ski is echt onderdeel van het wintersporten. Er is niks lekkerder dan aan het eind van de dag voor de après-ski een bar in, al is het maar voor een uurtje. Mocht ik dit jaar naar Oostenrijk kunnen, dan zou ik ook wel gaan – als het mag natuurlijk. De vraag is wel: is het dan nog hetzelfde? De normale sfeer valt niet na te bootsen.”

“Als het code geel is, ga ik denk ik wel. Ik werk inmiddels voor een online platform dat influencers aan bedrijven koppelt. Dat werk kan ik overal doen. Ik zit wel veel achter een scherm; vandaar dat ik uitkeek naar de Oostenrijkse natuur. Hier is het toch anders: begrijp me niet verkeerd, ik ben gek op het Vondelpark, maar er zijn geen bergen.”

Nico van Dijk met zijn gezin.  Beeld Ivo van der Bent
Nico van Dijk met zijn gezin.Beeld Ivo van der Bent

Nico van Dijk (55), Abcoude

“Ik heb een dubbel gevoel bij het advies van het OMT. Enerzijds vallen we over de koning heen als hij op vakantie gaat naar Griekenland, waar op dat moment code geel gold. Aan de andere kant willen we zelf wel weg. Ons eigen gedrag staat haaks op de kritiek op anderen. En de ziekenhuizen stromen nog altijd vol, de situatie is ernstig. Tegelijkertijd zijn er in veel skigebieden goede protocollen opgesteld. Wintersport is denk ik relatief veilig.”

“Normaal gesproken zit ik in een luxepositie: ik ben reisjournalist en heb verschillende sites over wintersport, zoals skigebiedengids.nl. Daardoor ga ik zo’n zes keer per jaar op reis. Vaak is er een aardig programma opgesteld, om je leuke en bijzondere aspecten van een gebied te laten zien. Nu kan ik niet gaan. Dat kost me opdrachten en omzet.”

“Of ik nog ga, hangt erg af van het reisadvies. Is dat oranje, dan moet ik bij terugkeer in quarantaine. Mijn zoon gaat naar de middelbare school, dus we willen quarantaines vermijden. Ik sla liever een jaar over, dan al die risico’s te lopen. Toch vind ik het jammer als we niet kunnen. Skiën is heerlijk: lekker in de zon, midden in de winter buiten. Het contrast met de Nederlandse wintermaanden is enorm, hier is alles zo grijs en grauw en saai. Ik ski al 35 jaar maar het zit er dit jaar voorlopig niet in. Helaas.”

Buitenproportioneel

“Wij hopen dat het kabinet het OMT-advies niet gaat overnemen,” zegt directeur Frank Oostdam, van de ANVR, de belangenvereniging van reisbureaus. Hij noemt een negatief reisadvies een ‘buitenproportionele maatregel’ voor ‘een sector die al in de touwen lag’. Hij benadrukt in navolging van premier Rutte het belang van het gedrag: “Dat is wat telt: hoe iemand zich ­gedraagt, niet waar dat is.” Mochten er maatregelen komen, dan hoopt Oostdam op een steunpakket voor de reisbranche.

Ook Petra Kok van reisorganisatie TUI denkt dat er beter naar het gedrag van vakantiegangers kan worden gekeken, dan naar de bestemmingen. “We hebben geen reisprobleem, maar een gedragsprobleem.” Ze benadrukt bovendien dat TUI toch al geen reizen organiseert naar oranje gebieden. “We hebben alleen reizen naar gebieden die het RIVM aangeeft als groen of geel. Daar zijn we heel zorgvuldig in.”

Meer over