‘Wetteloze jungle’? Het is eindelijk eens stil op de Wallen

Het is rustig op de Wallen. Beeld ANP
Het is rustig op de Wallen.Beeld ANP

Het is plotseling stil op de Wallen, het gebied dat door de Amsterdamse ombudsman twee jaar geleden als een ‘wetteloze jungle’ werd omschreven.

ANP/Het Parool

De rode lichten schijnen nog, maar er staat nauwelijks meer een prostituee achter het raam. “Ook seksclubs en coffeeshops sluiten vanaf 18.00 uur,” kondigde minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zondag rond 17.30 uur aan tijdens een nu al historische persconferentie in Den Haag. Zijn boodschap bleek zo’n twee uur later duidelijk overgekomen op de Wallen.

Bekende sekstheaters als Casa Rosso, de Bananenbar en Moulin Rouge hadden zondagmiddag hun deuren al gesloten. De prostituees van de dagploeg voor de honderden ramen werden ook niet meer afgelost.

Tegen beter weten in

Bijna alles is dicht in het gebied tussen de Zeedijk en de Warmoesstraat. Kroegen hebben hun deuren gesloten, net als de vele restaurants. Alleen souvenirwinkels en gokhallen hopen nog klandizie. Tegen beter weten in, lijkt het wel. Want het nieuws heeft zich snel verspreid via internet. Het is eindelijk een keer geen filelopen op de Oudezijds Achterburgwal en de vele aangelegen straatjes en steegjes. Het is stil, heel stil.

Kevin uit Newcastle heeft nog net wat joints kunnen kopen bij coffeeshop Jolly Joker. “Daar stond rond kwart voor zes een flinke rij en een kwartier later moesten ze echt dicht,” zegt hij. “Het is gelukkig niet de eerste keer dat ik in Amsterdam ben. Maar ik had me iets anders van deze zondagavond voorgesteld. Maar goed, we hebben wiet en net bij de supermarkt op de Nieuwmarkt veel drank gekocht. Dan moeten we het maar op de hotelkamer gezellig maken.”

‘Nog geen vrouw gezien’

Een groep voetbalsupporters van het Duitse 1. FC Magdeburg heeft een rondleiding op de Wallen geboekt. “Dat hebben wij weer,” zegt Peter. “Ik heb nog geen vrouw achter het raam gezien. Het is wel leuk om iets te horen over de geschiedenis van deze buurt. Maar we hadden er ons toch wel iets anders van voorgesteld.”

Ook zaterdagavond was het rustiger dan normaal op de Wallen, maar toen was de drankzucht onverminderd groot, merkte een verslaggever van Het Parool. Zorgen over corona maakten de meeste bezoekers zich nog niet. ‘Je krijgt het toch wel, dan kun je maar beter lol hebben terwijl je het oploopt,’ aldus een van hen. Lees hier de reportage terug.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over