West wil net als Centrum verbod op bierfiets

Stadsdeel West wil een verbod op de bierfiets in de Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt en het liefst in heel West. Fenna Ulichki, voorzitter van het dagelijks bestuur, heeft een brief met dit verzoek woensdag verstuurd aan burgemeester Femke Halsema.

Michiel Couzy
De bierfiets op het Haarlemmerplein. Beeld Eva Plevier
De bierfiets op het Haarlemmerplein.Beeld Eva Plevier

Volgens Ulichki zijn in juni 226 klachten binnengekomen over de bierfiets, vooral uit de Spaarndammerbuurt, Houthavens en Zeeheldenbuurt. De route van de bierfietsen gaat door deze wijken. Handhavers ondersteunen de klachten en ook de politie herkent dat bierfetsen het verkeer ophouden op de weg en op het fietspad, schrijft Ulichki. Daar komt bij dat de toeristische rijtuigen vaak pauzeren bij een speeltuin voor basisschool Spaarndammerhout in de Houthavens.

De toename van de overlast valt volgens stadsdeel West niet los te zien van het verbod dat de gemeente eerder afkondigde in andere delen van de stad. Het eerste verbod gold voor de binnenstad. Vanaf 1 juli is dit uitgebreid naar het oostelijk deel van het centrum; Kattenburg, Oostenburg, de Czaar Peterbuurt, Cruquiuseiland, Borneo-eiland en Zeeburg.

Ulichki vraagt Halsema ook een verbod in te stellen voor de bierfiets in de Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt. Omdat ze vreest dat de overlast zich na dit verbod zal verplaatsen naar andere delen van West, denk aan de Hallen of het Westerpark, stelt ze voor de bierfiets uit het hele stadsdeel te bannen. Als dit niet haalbaar is, moet de burgemeester in Den Haag aankloppen voor meer bevoegdheden.

Meer over