PlusOverzicht

Werkzaamheden in Amsterdam: hier wordt de meeste hinder verwacht

Alle verkeer in Amsterdam – auto, fiets of openbaar vervoer – krijgt komende tijd te maken met hinder door werkzaamheden. Op sommige plekken betekent het jarenlang omrijden. Een overzicht.

Het Parool

Wie zich nu ergert aan het feit dat de stad helemaal openligt, kan zijn borst natmaken: het wordt met ingang van deze zomer allemaal nog veel, véél erger. Dit is de top 6 van werkzaamheden met naar verwachting de meeste hinder.

1. (met stip) De renovatie van de Piet Heintunnel

Vanaf 25 juni is de tunnel, die vanaf Zeeburgereiland verkeer de stad in en uit voert, vijftien maanden niet te gebruiken voor al het gemotoriseerde verkeer. De Nieuwe Leeuwarderweg (S116) en de Gooiseweg (S112) zijn de belangrijkste alternatieve routes voor autoverkeer. Het gaat om een ingrijpende afsluiting: per dag rijden 30.000 motorvoertuigen door de tunnel.

2. De Oranje Loper

Dit is het traject tussen de achterkant van het Paleis op de Dam en het Mercatorplein. Negen bruggen en vijf straten (waaronder Raadhuisstraat, Rozengracht en De Clercqstraat) gaan op de schop. De eerste werkzaamheden zijn al begonnen, het duurt tot ver in 2022.

3. Station Lelylaan

Op de Schipluidenlaan en de Delflandlaan is al begonnen met werk dat nog tot de zomer van 2022 gaat duren. Het is een opmaat voor de aanpak van station Lelylaan, dat wegens overlappende hinder niet tegelijk kan worden uitgevoerd. Men is tot 2024 bezig aan het station.

4. Durgerdammerdijk

De veelgebruikte weg langs het Markermeer is wegens dijkverzwaringen op verschillende plekken al afgesloten. Automobilisten en fietsers moeten om­rijden via de provinciale weg langs Broek in Waterland (N247). Het werk veroorzaakt zeker tot april 2023 hinder.

5. Middenweg en Linnaeusstraat

Een deel van deze belangrijke oostelijke toegangsweg tot de stad gaat op de schop, hoewel nog niet duidelijk is wanneer precies. In ieder geval voor 2024 moeten de werkzaamheden zijn afgerond. Onderzocht wordt nog hoe dit project met andere werkzaamheden samenhangt.

6. Surinameplein en omgeving

In de eerste helft van 2023 gaan het plein en zijn omgeving stevig op de schop. Veel verkeer dat vanuit de stad richting westelijke Ring gaat, zal hier last van hebben. Op het plein duurt het werk een maand, maar de omliggende straten krijgen ook een grote beurt.

Meer over