Nieuws

Wereldkerstcircus in Carré uitgesteld tot 2021

Het Wereldkerstcircus in Carré is met een jaar uitgesteld tot 2021. De organisatie zegt dat de beslissing is genomen, omdat maar een derde van de 1500 toeschouwers aanwezig mag zijn vanwege de coronaregels.

Madelief van Dongen
Het Wereldkerstcircus in Carré. Beeld Stardust Circus International
Het Wereldkerstcircus in Carré.Beeld Stardust Circus International

De 36e editie van het circus zou op 17 december van start gaan. Doordat maar een derde van de zaal gevuld mag worden met publiek, is het financieel niet haalbaar om de voorstellingen door te laten gaan, meldt producent Stardust Circus International. Volgens de producent is het ook niet verantwoord om de ‘talrijke topacts en grote groepen uit de hele wereld’ naar Amsterdam te halen.

“We zijn een zeer gezond bedrijf,” aldus Monica Strotmann van Stardust Circus International. “We staan gelukkig niet op omvallen. Maar we nemen onze verantwoording naar onze artiesten en ons publiek."

Het Wereldkerstcircus trok vorig jaar in 18 dagen zo’n 65.000 bezoekers. Ook voor dit jaar waren er al veel kaarten verkocht. Stardust Circus International, dat onder andere circus-, theater- en balletvoorstellingen organiseert, kon niet langer wachten met de beslissing. “Als producent is dit de zwaarste beslissing die je kunt nemen,” zegt Strotmann. “Je schuift het steeds voor je uit. We hebben ook veel alternatieven onderzocht, maar dat mocht niet baten. Nu moesten we de knoop doorhakken, juist voor de artiesten.”

De verkochte kaartjes blijven geldig voor volgend jaar. “We kijken met veel vertrouwen naar de toekomst,” aldus Strotmann.

Andere evenementen

Het Wereldkerstcircus is niet het enige evenement dat vanwege de beperkende coronamaatregelen is uitgesteld. Theaterfestival De Parade, dat dit jaar haar dertigste jubileum zou vieren, ging ook niet door. Directeur Nicole van Vessum vertelde eerder in Het Parool dat het festival niet kan draaien op 30 procent van de bezetting. “Dan kost het festival meer dan het opbrengt. Dat is voor ons niet haalbaar.”

Ook andere evenementen die dit najaar zouden plaatsvinden zijn nu al afgelast. De jaarlijks terugkerende Holiday on Ice-show in de RAI, bijvoorbeeld. Wegens de benodigde 1,5 meter afstand, kunnen de artiesten niet voor voldoende publiek spelen. De Oudejaarsconference gaat dit jaar wél door. Youp van 't Hek twijfelde, omdat hij vanwege de crisis niet voor volle zalen kan spelen.

Musicals van producent Stage Entertainment keren juist eerder dan verwacht terug in het theater. Zo is Lazarus, de musical met hits van David Bowie, in het voorjaar van 2021 weer te zien in het DeLaMar Theater.

Meer over