PlusNieuws

Wel gevaccineerd, geen QR: ongedocumenteerden staan buitenspel

Amsterdam telt zo’n 10.000 ongedocumenteerden die wel gevaccineerd zijn, maar geen QR-code hebben, ondanks eerdere beloftes van het ministerie van VWS. Zij vrezen dat ze bij een 2G-beleid verder buitenspel komen te staan. ‘Ik voel me echt vergeten.’

Thomas Dillema
null Beeld ANP
Beeld ANP

In september beloofde het ministerie van VWS dat ongedocumenteerden na vaccinatie een QR-code zouden krijgen. Het coronatoegangsbewijs is voor deze groep niet vanzelfsprekend omdat de meesten niet over een burgerservicenummer beschikken. “Zonder BSN is het lastig te achterhalen of iemand daadwerkelijk gevaccineerd is, waardoor we ze vooralsnog niet van een QR-code kunnen voorzien,” aldus VWS.

Prikteams

Het ministerie heeft veel in het werk gesteld om ongedocumenteerden gevaccineerd te krijgen. Zo gingen in Amsterdam prikteams van de GGD langs bij opvanglocaties voor ongedocumenteerden. Op deze manier zijn duizenden mensen gevaccineerd. Maar de volgende stap, een QR-code, laat op zich wachten.

Ondertussen groeit de onvrede. De belemmeringen stapelen zich op, zo ervaart ook een 21-jarige man uit Nigeria, zonder BSN, die niet met zijn naam in de krant wil. “Een paar maanden geleden heb ik me laten vaccineren, maar ik zit nu nog steeds te wachten op een QR-code. Langzamerhand ben ik mijn vertrouwen in de overheid volledig kwijt. Ik voel me op deze manier echt vergeten. Ik kan niet met mijn vrienden naar een café. Je wordt een beetje losgerukt van de rest.”

Met pijn en moeite slagen sommige opvangorganisaties erin een QR-code te bemachtigen voor ongedocumenteerden, bijvoorbeeld voor mensen die na een afgewezen asielaanvraag een BSN hebben dat niet gekoppeld is aan een adres. Anouk van Nuland, coördinator bij Maya Angelou Opvang – een stichting die zich inzet voor 24 ongedocumenteerde vrouwen – zegt dat het eigenlijk alleen lukt als een GGD-medewerker actief meedenkt. “Het ligt er maar net aan wie je aan de lijn krijgt. Wij hebben het voor acht mensen met een BSN geprobeerd, bij drie is het maar gelukt.”

Aardig wat belletjes

Dat geluk viel de Surinaamse Zabida ten deel. “Omdat ik nog een BSN had, lukte het de GGD te achterhalen dat ik gevaccineerd ben. Het heeft wel aardig wat belletjes en tijd gekost,” zegt ze. “Ik ben erg blij dat ik nu eindelijk een code heb. Maar vrienden van mij zijn nog altijd in afwachting.”

Een GGD-woordvoerder zegt dat er hard wordt gewerkt om deze mensen te helpen. “Wij zijn hier uiteraard niet blij mee, we begrijpen dat het een vervelende situatie is. Het oplossen van al deze individuele gevallen is maatwerk. Soms is het een technisch probleem, soms kloppen de gegevens niet in ons systeem, soms is het een combinatie van beide – en soms vraagt de oplossing meer tijd dan wij willen.”

Van Nuland begrijpt niet dat de oplossing van VWS zo lang moet duren: “Er werd destijds ontzettend snel gehandeld om deze mensen te vaccineren. Maar nu het individuele belang van ongedocumenteerden aan bod komt, duurt het ineens ontzettend lang om ze van dienst te zijn. Er wordt ook weinig gecommuniceerd over de voortgang. Zeker als de 2G-regeling, waarbij een test niet meer volstaat als toegangsbewijs, eraan komt, is het van belang dat deze mensen snel geholpen worden.”

Meer over