Weesperstraat twee maanden afgesloten vanaf 15 maart

De proef om de drukke Weesperstraat acht weken lang af te sluiten begint op 15 maart. De praktijkproef moet een beeld geven van wat er gebeurt als doorgaand verkeer geen gebruik meer mag maken van de straat.

Marc Kruyswijk
De Weesperstraat ter hoogte van de Nieuwe Keizersgracht. Beeld Jakob van Vliet
De Weesperstraat ter hoogte van de Nieuwe Keizersgracht.Beeld Jakob van Vliet

De maatregel, die in 2019 al werd aangekondigd, heeft tot gevolg dat autoverkeer dat van de ene naar de andere kant van de stad moet geen realistische andere route heeft dan de Ringweg A10.

Doel van het twee maanden durende experiment in de Weesperstraat is onderzoeken wat de effecten hiervan zijn op verkeersstromen, luchtkwaliteit en leefbaarheid. Vóór en tijdens de pilot wordt een kentekenonderzoek uitgevoerd om de verkeersstromen in kaart te brengen.

Hulpdiensten wél

Door de tijdelijke afsluiting (‘knip’) van de Weesperstraat tussen de Nieuwe Keizersgracht en de Nieuwe Herengracht is geen doorgaand autoverkeer meer mogelijk. Nood- en hulpdiensten en openbaar vervoer kunnen wel van de Weesperstraat gebruik blijven maken. Volgens de gemeente blijven alle bestemmingen bereikbaar, maar zullen mogelijk andere routes nodig zijn voor verkeer. Voor fietsers en voetgangers verandert er niets.

De ‘knip’ op de Weesperstraat bestaat in feite uit vier knippen: om te voorkomen dat het verkeer een weg gaat zoeken door de vaak smalle straten rondom de Weesperstraat, wordt het doorgaand verkeer ook in de Anne Frankstraat, op de Hoogte Kadijk tussen de Kruithuisstraat en de Geschutswerf en in de Kattenburgergracht afgesloten.

Wennen

Het verkeer zal zeker in de eerste periode van de proef moeten wennen aan de nieuwe verkeerssituatie, verwacht een woordvoerder van verkeerswethouder Sharon Dijksma. “Het kan in het begin gevolgen hebben op de doorstroming op andere grote toegangswegen. We meten en monitoren daarom in een ruim gebied om de daadwerkelijke knippen de verkeersintensiteit. Ook de verwachte positieve gevolgen voor omwonenden, fietsers en voetgangers zullen worden gemeten.”

Meer over