PlusReportage

Weer naar de universiteit en het terras: ‘Dit is het uitje van de week’

De avondklok is weg, de terrassen gaan woensdagmiddag open en studenten kunnen weer naar universiteit en hogeschool. Op Roeterseiland liep het echter nog niet storm.

Laura Obdeijn
Ook op het Thorbeckeplein werden vanochtend de terrassen opgebouwd. Beeld Nina Schollaardt
Ook op het Thorbeckeplein werden vanochtend de terrassen opgebouwd.Beeld Nina Schollaardt

“Je zag hoe druk het was met Koningsdag, er kan weer gewinkeld worden en de terrassen zijn open.” Een beveiliger van het UvA-hoofd­gebouw op Roeterseiland betwijfelt of veel studenten woensdag naar de campus komen om te studeren. Toch zijn er een paar die zich al ’s ochtends vroeg melden. “Ja natuurlijk!” zegt masterstudent Europese studies Laura Conde (25), die een dagdeel de bibliotheek in kan. “Ik keek er echt naar uit. Het uitje van de week.”

Net als op de Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam kunnen studenten van de UvA vanaf woensdag weer iets meer fysiek onderwijs volgen. Sommige studenten hebben al maanden geen universiteit van binnen gezien, zegt UvA-woordvoerder Annelies van Dijk. “We vinden het heel belangrijk dat ook zij weer eens hun kamer uit kunnen komen voor hun studie, zodat ze docenten en medestudenten zien.”

Winkelen

Terwijl Conde met haar laptop de bieb in loopt, maakt Juncal Graas, eigenaresse van café T, zich aan de overkant van de straat op voor de eerste terrasdag. De zon schijnt, tafeltjes staan klaar om vanaf 12.00 uur klanten te ontvangen. “We hopen natuurlijk op een vol terras. Het zal ook nog veel afhalen blijven,” zegt Graas.

Dat winkelen nu niet meer op afspraak hoeft, leidde onder andere bij Primark op het Damrak en Zara in de Kalverstraat tot lange rijen. Het aantal mensen dat tegelijk naar binnen mag is nog beperkt.

Psychologiestudent Nelly Berger (20) heeft haar twijfels over de vele versoepelingen (‘Koningsdag was al crazy’) maar is tegelijk blij dat ze weer een plek in de UvA-­bibliotheek kon reserveren. Studenten sociologie Elsa Gougeon (22) en Lonne Hintzbergen (23) waren vanochtend ook al vroeg op Roeterseiland. Ze volgen na een half jaar online les weer eens een kleine werkgroep op de campus. Hintzbergen: “Les via de computer is toch niet hetzelfde. Als je kijkt naar een echt persoon kun je je gewoon beter focussen op wat er wordt gezegd.”

Extra studieplekken

De 1,5 meter afstand in de gebouwen blijft, waardoor de universiteit maar zo’n 30 procent van de capaciteit kan gebruiken. “Daarom is gekozen voor kleinschalige ontmoetingen, zoals mentorgesprekken, een practicum of samenwerken,” aldus Van Dijk. Door bijvoorbeeld hoorcolleges online te geven en in de ruimtes die hier normaal gesproken voor gebruikt worden extra studieplekken te creëren, denkt de UvA de ruimte zo goed mogelijk te kunnen benutten en zo veel mogelijk studenten naar de campus te laten komen. Het is aan de faculteit zelf te bepalen wat mogelijk is.

Helemaal als vanouds is het dus nog niet. Studenten zitten voorlopig gewoon heel veel thuis. Berger: “Ik pak nu wat ik pakken kan.”

Wat mag er weer?

- De avondklok liep vanochtend om 04.30 uur af.
- Terrassen mogen open van 12.00 tot 18.00 uur met maximaal 50 mensen. Bij aankomst moet er een checkgesprek zijn. Registratie blijft van toepassing, een reservering mag ter plekke. Terrasbezoekers moeten 1,5 meter afstand houden. Er mogen maximaal 2 personen aan tafel, behalve als zij een huishouden vormen.
- Winkels en weekmarkten mogen open zonder afspraak vooraf. In kleine winkels mogen maximaal 2 personen tegelijk binnen, in grote winkels 1 klant per 25 m2.
- Bij begrafenissen zijn 100 genodigden welkom in plaats van 50.
- Theorie-examens voor rij-, vaar- of vliegbewijs mogen weer.
- Het advies voor thuisbezoek wordt maximaal 2 mensen per dag thuis ontvangen in plaats van 1.
- De tweede stap in het openingsplan volgt op z’n vroegst 11 mei. Dan zijn buitenlocaties als dierentuinen en pretparken aan de beurt en kan er onder voorwaarden weer binnen en meer buiten gesport worden. Op 3 mei maakt het kabinet ­bekend of deze stap mogelijk is. Er komt dan ook een nieuw reis­advies.

Meer over