Nieuws

Weer brand in studentenflat Uilenstede

Een studentenflat op Uilenstede is zaterdagochtend ontruimd vanwege een brand op de twaalfde verdieping. Er zou een bankstel in de brand zijn gevlogen.

Anna Livia de Kort
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP XTRA
Beeld Hollandse Hoogte / ANP XTRA

De melding van de brand kwam rond 4.30 uur binnen. Er zou een bank in de brand zijn gevlogen, maar hoe dat precies is gebeurd, is nog niet bekend. De brandweer kreeg de brand na een half uur onder controle. Drie bewoners hebben rook ingeademd en zijn ter plekke nagekeken door het ambulancepersoneel.

Aangezien de getroffen verdieping moet worden schoongemaakt, worden de studenten tijdelijk elders opgevangen. De overige flatbewoners mochten rond 5.30 uur terug naar hun woning.

“Vanochtend was er totale paniek,” vertelt bewoonster Roos van Leerdam (23), die op de zesde verdieping woont. “Ik werd samen met mijn huisgenoten wakker gemaakt door het gebonk van flatbewoners op onze deuren. We zijn ons rot geschrokken. Omdat er geen brandmelders zijn, wist niemand aan het begin wat er aan de hand was.”

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er brand in de studentenflat in Amstelveen ontstaat. In februari brak er een keukenbrand uit en raakten vijf mensen gewond. Twee van hen werden naar het ziekenhuis gebracht vanwege het inhaleren van rook. Vijftig studenten moesten worden geëvacueerd. Bij zowel de gemeente als de bewoners ontstond daarna onrust over de brandveiligheid.

Uit een controle van de gemeente eerder dit jaar bleek dat Uilenstede op een aantal punten niet zou voldoen aan de brandveiligheidseisen. Zo waren de toegangsdeuren onvoldoende brandwerend en drong de gemeente aan op extra maatregelen, zoals het plaatsen van een rookmelder in elke woning.

Hieruit volgde een plan van studentenhuisvester Duwo aan de gemeente Amstelveen. Hierin staat dat de studenten voor aanvang van het nieuwe collegejaar 2021-2022 een rookmelder in hun studentenkamer krijgen. Ze zouden hier vanaf juli mee beginnen.

“Voor alle bewoners van Uilenstede komen de rookmelders veel te laat. Dat zie je maar weer vandaag,” vertelt van Leerdam. “Ik kan niet begrijpen waarom er zo lang is gewacht met actie ondernemen. Het is toch niet zo moeilijk om rookmelders te plaatsen? Inmiddels wachten we er al jaren op.”

Meer over