Weer boerenprotest in Haarlem, drukke ochtendspits voorspeld

Opnieuw stappen boeren uit Noord-Holland op hun tractoren om te protesteren bij het provinciehuis in Haarlem. De ANWB verwacht dat de ochtendspits maandag daardoor flink drukker wordt.

Het Parool
Het boerenprotest op 14 oktober.  Beeld ANP
Het boerenprotest op 14 oktober.Beeld ANP

De boeren verzamelen rond 10.30 uur in Haarlem. Volgens de organisatie komen er in totaal zo’n 200 tot 300 boeren uit de provincies Noord-Holland en Friesland. De boeren uit Friesland gaan rond 7.00 uur rijden. “Zelf woon ik wat dichterbij en vertrek ik rond 8.00 uur,” zegt organisator Ad Baltus uit Schermer.

De ANWB raadt mensen aan ‘de ochtendspits zoveel mogelijk te vermijden.’ De A9 en A7 richting Haarlem zullen met name druk zijn. “We hebben eerder al ervaren dat de tractoren voor flinke vertragingen kunnen zorgen,” zegt een woordvoerder.

Tweede keer

De boeren protesteren voor de tweede keer tegen het stikstofbeleid van de provincie, eerder deden ze dat al op 14 oktober. “We gaan net zolang door totdat het provinciale beleid wordt teruggedraaid,” aldus Baltus. Vorige week gingen de twee partijen nog met elkaar in gesprek, maar kwamen niet tot een oplossing.

Naast het protest overhandigen de boeren ook een petitie aan de commissaris van de Koning Arthur van Dijk. De brief - waarin de boeren zeggen zich te willen aansluiten bij de provincie Friesland - is inmiddels ruim vijfduizend keer ondertekend. Om hun boodschap kracht bij te zetten, nemen de boeren ook Friese vlaggen mee.

Meer over