Lijstje

Wat gaat er op 1 juni weer open, en hoe?

Bioscopen, clubs, restaurants en theaters: vanaf 1 juni mogen ze onder strenge voorwaarden weer open. Maar hoe gaat er aan die voorwaarden voldaan worden?

Het Parool
Het Rijksmuseum gaat vanaf 1 juni tweeduizend bezoekers per dag toelaten. Beeld ANP
Het Rijksmuseum gaat vanaf 1 juni tweeduizend bezoekers per dag toelaten.Beeld ANP

Première voor dertig man

De opening van het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) wordt gevierd met een première: Hans Kesting speelt Wie heeft mijn vader vermoord van Édouard Louis. Tijdens de première en de voorstellingen in juni worden maximaal dertig mensen in de Stadsschouwburg toegelaten, exclusief personeel. Als het aantal besmettingen niet weer te snel gaat groeien, verruimt het ITA het aantal bezoekers vanaf 1 juli naar honderd man.
ITA, Leidseplein 26

Online kaartje kopen

In het Rijksmuseum staat na de heropening de veiligheid van bezoekers en medewerkers voorop. Bezoekers kunnen alleen online een kaartje kopen, met een specifiek tijdsslot. Dat geldt ook voor museumkaarthouders en ‘Rijksvrienden’. Zo wordt het aantal bezoekers dat tegelijk in het museum aanwezig is gereguleerd. Het museum begint begint met het gedoseerd toelaten van tweeduizend mensen per dag. Normaal gesproken ontvangt het Rijksmuseum ongeveer tienduizend bezoekers per dag. Ook worden extra hygiënemaatregelen getroffen.
Rijksmuseum, Museumstraat 1

Blauw helpt

Looproutes, hygiënemaatregelen, een online reserveringssysteem... Ook het Verzetsmuseum heeft de nodige aanpassingen gedaan en heropent op 1 juni haar deuren. Het personeel om dit in goede banen te leiden bestaat voor een deel uit medewerkers van KLM. Deze vrijwillige ‘blauwe helpers’ vervangen oude, kwetsbare museumvrijwilligers. Nu de basisscholen weer beperkt open zijn, kan ook de reizende tentoonstelling Verzetsmuseum Junior op wielen weer worden geboekt. De omvang van de groepen is gehalveerd en wordt 'extra schoongemaakt.’
Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61

Plexiglas schermen

Het Zuid-Afrikahuis opent op 2 juni zijn deuren. De werk- en zitplekken zijn voorzien van plexiglas schermen en kunnen vooraf gereserveerd worden. Ook voor de tentoonstelling Joburg Hawkers, over straatverkopers in Johannesburg, moeten bezoekers zich van tevoren aanmelden.
Zuid-Afrikahuis, Keizersgracht 141C

Gemarkeerde looproutes

Ook bij Theater Bellevue kunnen kaarten uitsluitend online gekocht worden. Verder wordt er gezorgd voor afstand, extra hygiënemaatregelen en helder aangegeven routes. Bezoekers krijgen vooraf informatie toegestuurd over veiligheidsvoorschriften, is op de site te lezen. Wie een hapje wil doen kan vooraf reserveren bij theatercafé De Smoeshaan, waar met arrangementen wordt gewerkt. Niet gereserveerd maar wel trek na de voorstelling? Afhalen en thuis opeten kan ook.
Theater Bellevue, Leidsekade 90

Aangepast theaterprogramma

Het DeLaMar Theater opent op 6 juni, met een aangepast programma genaamd Klein publiek, groot gebaar. De volledige opbrengst gaat naar de artiesten. ‘Zo kun jij genieten van hele bijzondere voorstellingen, en zorg je er met jouw bezoek direct voor dat theatermakers kunnen blijven werken aan nieuwe voorstellingen,’ meldt het theater op de site. Tevens zijn er voorstellingen te zien die speciaal voor de nieuwe theatersituatie gemaakt zijn. Ook het DeLaMar heeft aangepaste looproutes gecreëerd.
DeLaMar Theater, Marnixstraat 402

Het DeLaMar gaat vanaf 6 juni open met een aangepast programma, waarbij de volledige opbrengst naar de artiesten gaat. Beeld ANP
Het DeLaMar gaat vanaf 6 juni open met een aangepast programma, waarbij de volledige opbrengst naar de artiesten gaat.Beeld ANP

Gouden dansticket

Paradiso trapt op 1 juni af met het Oud Hollandsch Acid Feest (Ohaf). Dj's Joost ven Bellen en Dimitri draaien dan voor een exclusief publiek van slechts vijf danslustigen. Waarom zo weinig? “OHAF is een clubnacht en voor clubs gelden weer andere regels,” zegt Jurry Oortwijn, hoofd publiciteit en marketing van Paradiso. “We moeten het verder uitzoeken, maar voorlopig houden we vast aan 30 aanwezigen: 25 crewleden en 5 bezoekers.” De vijf bezoekers worden door loting geselecteerd. “Je kunt een donatie van minimaal 5 euro doen. Vijf gelukkigen winnen een gouden dansticket. De hoogte van je donatie speelt geen rol. Ohaf wil geen vip-dansvloer met mensen die probleemloos een paar duizend euro doneren.”
Paradiso, Weteringschans 6-8

Paradiso laat straks slechts vijf bezoekers toe. Beeld ANP XTRA
Paradiso laat straks slechts vijf bezoekers toe.Beeld ANP XTRA

Kunstbroedplaats

In de nabijgelegen Melkweg is nog veel onduidelijk over wat er deze zomer gaat gebeuren, zegt directeur Geert van Itallie. “We maken ons geen enkele illusie dat we met concerten voor dertig of honderd mensen ook maar iets verdienen. Ik sluit niet uit dat we ze gaan organiseren, maar dan moeten we er zeker van zijn dat we eruit komen qua kosten. We kunnen ons echt niets extra’s veroorloven.”

De Melkweg de hele zomer leeg laten staan, is geen optie voor Van Itallie. “Maar we gaan er geen kinderopvang van maken of zo, het moet iets zijn wat dicht bij ons staat. Er is veel behoefte aan ruimte bij afstuderenden aan kunstacademies en ook mbo’s, die zouden bij ons terechtkunnen. Het gebouw kan ook worden gebruikt voor workshops en begeleidings­trajecten. De Melkweg als kunstbroedplaats zogezegd. Ook dan moeten we opereren met de hand op de knip, het moet op zijn minst kostendekkend zijn.”
Melkweg, Lijnbaansgracht 234A

Aan concerten van dertig of honderd mensen zal de Melkweg weinig verdienen. Daarom wordt de ruimte nu wellicht omgetoverd tot kunstbroedplaats. Beeld ANP
Aan concerten van dertig of honderd mensen zal de Melkweg weinig verdienen. Daarom wordt de ruimte nu wellicht omgetoverd tot kunstbroedplaats.Beeld ANP

Ziek? Dan geen bioscoopbezoek

Ook Pathé gaat weer beperkt open. Maximaal twee personen of een huishouden mogen samen naar een voorstelling. In het protocol van de bioscoopketen staat verder dat bezoekers en medewerkers 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Bezoekers mogen niet langer zelf vooraf hun stoel kiezen en moeten de bioscoop direct verlaten zodra de film is afgelopen. Ook zullen er vragen gesteld worden over de gezondheid van de bioscoopgangers. Bij ziekteverschijnselen kan Pathé mensen toegang weigeren. Kinderen onder de 12 jaar mogen wel als groep naar de film, mits ze begeleid worden door maximaal twee volwassenen.
Pathé, meerdere locaties

Bij Pathé stelt het personeel vooraf vragen over de gezondheid aan bezoekers. Beeld ANP
Bij Pathé stelt het personeel vooraf vragen over de gezondheid aan bezoekers.Beeld ANP

Minder films

Een woordvoerder van Eye zegt dat ze de mogelijkheden nog aan het inventariseren zijn. Waarschijnlijk zullen er minder films per dag getoond worden. “We nemen de komende weken de tijd om deze puzzel op te lossen, ook gezien het feit dat we een restaurant, tentoonstelling en een winkel hebben, waar weer andere regels gelden.”
Eye Film Museum, IJpromenade 1

Puzzelen

Filmhuis FC Hyena in Noord, dat ook een restaurant heeft, is nog aan het puzzelen. Zo wordt mogelijk het restaurant afgeschermd van de bioscoop. Maar: “Het is moeilijk om nu al aan te geven hoe we dat precies gaan doen,” vertelt eigenaar Joris Brieffies.
FC Hyena, Aambeeldstraat 24

Juwelen kijken

De Hermitage heropent op maandag 1 juni om 10.00 uur de deuren met drie tentoonstellingen. Juwelen! Schitteren aan het Russische hof, Groepsportretten van de 17de eeuw en Willem van Genk: Woest zijn in het museum te zien. De grootste schatten van de Peterburgse hermitage zijn hierdoor te zien, waaronder veel juwelen. Ook worden er groepsportretten uit de 17de eeuw tentoongesteld die ook wel ‘de broers en zussen van de Nachtwacht’ worden genoemd.
Hermitage, Amstel 51

World Press Photo

De Nieuwe Kerk zal op 1 juni zijn deuren heropenen voor de tentoonstelling World Press Exhibition 2020. Het ontwerp van de zaal is aangepast om aan de coronamaatregelen te voldoen. Zo is er éénrichtingsverkeer en zijn er vakken op de vloer gemaakt zodat iedereen voldoende afstand houdt. Tickets zijn uitsluitend online en in tijdslots verkrijgbaar.
Nieuwe Kerk, De Dam

De Nieuwe Kerk is ingericht om aan de coronamaatregelen te voldoen. Beeld Janiek Dam
De Nieuwe Kerk is ingericht om aan de coronamaatregelen te voldoen.Beeld Janiek Dam

Johan Cruijff Arena

Het stadion van Ajax gaat vanaf 1 juni weer open voor rondleidingen. De tour voldoet volgens de Johan Cruijff Arena aan de door de overheid gestelde maatregelen. ‘Veiligheid van bezoekers en medewerkers staan voorop.’ Tickets moeten via de website minimaal 24 uur voor aanvang aangeschaft worden en de hele route is éénrichtingsverkeer.
Johan Cruijff Arena, ArenA Boulevard 1

Wandelen met eenrichtingsverkeer

De tuin en kassen van de Hortus Botanicus zijn van 26 t/m 29 mei open voor leden. Vanaf zaterdag 30 mei kan iedereen weer rondwandelen door de 'groene oase in de stad.’ Directeur Carlien Blok verheugt zich erop: “Een lege tuin in het voorjaar... Wij konden er niet aan wennen." Bezoekers moeten vooraf online reserveren. Zij krijgen een starttijd waarop ze naar binnen kunnen, daarna mogen ze zo lang blijven als ze willen. Er mogen minder mensen tegelijk aanwezig zijn dan normaal en op smalle paden geldt een vaste looproute. Het Hortuscafé gaat open met een afhaalmenu.
Hortus Botanicus, Plantage Middenlaan 2A

Met één van de twee kan straks weer geposeerd.  Beeld ANP
Met één van de twee kan straks weer geposeerd.Beeld ANP

(Ge)wassen beelden

Ook Madame Tussauds is vanaf 1 juni weer te bezoeken. Reserveren kan online voor een specifieke dag en tijdslot. Huishoudens moeten anderhalve meter afstand van elkaar houden, voor de beelden zijn de nodige hygiënemaatregelen getroffen. Extra personeel zal rondlopen om de bezoeken in goede banen te leiden.
Madame Tussauds, Dam 20

Tips? Mail naar nieuwsdienst@parool.nl

Meer over