Waarom sportstudio BBB Health Boutique toch gedeeltelijk haar deuren opent

Wanneer is een bedrijf een sportschool en wanneer valt het binnen de contactberoepen? BBB Health Boutique past in beide en daardoor kunnen vestigingen Jordaan en Amstel gedeeltelijk weer open.

Het Parool
De vestiging langs de Amstel. Beeld Google Maps
De vestiging langs de Amstel.Beeld Google Maps

BBB Health Boutique bevindt zich op het snijvlak tussen de sportschool en contactberoepen, zoals schoonheidssalons en fysiotherapiepraktijken. Op de website noemen de eigenaren hun keten een alternatief voor de grote, anonieme sportscholen. Hoewel die laatste branche nog geen groen licht heeft gekregen om klanten te ontvangen, gaan de twee vestigingen maandag toch open. Want de contactberoepen mogen wel weer en BBB Health Boutique heeft een paramedische tak met een fysiotherapeut en diëtist die aan de slag kunnen.

“Volgens de richtlijnen van het RIVM mag dat deel in ieder geval open,” zegt Inge Bader, één van de eigenaren van de keten met behalve in Amsterdam ook zaken in Delft, Den Haag, Rotterdam en Haarlem. “We worden voor een deel geschaard onder dezelfde groep als fysiotherapeuten en kappers.”

Er heerst nog altijd grote onduidelijkheid bij ondernemers na de persconferentie van premier Mark Rutte vorige week. Wie mag nou wel open, en wie niet? “We gaan natuurlijk niet helemaal open,” zegt Bader. “De fitnesstoestellen en andere cardio-apparaten mogen bijvoorbeeld niet gebruikt worden. Al vind ik dat onterecht. In Duitsland zijn de sportscholen al wel open, hopelijk maken ze die beslissing in Nederland ook snel.”

Warmtecabines

Veel klanten komen vooral naar BBB Health Boutique om onder begeleiding van een coach te bewegen in warmtecabines die het lichaam omsluiten. Deze cabines van plexiglas bieden bescherming tegen besmettingen met het coronavirus, maar de hoofden van de deelnemers aan de lessen steken er nog wel uit. Daarom zijn er extra schotten van plexiglas geplaatst.

Het kabinet heeft voorlopig alle sportscholen verboden weer te openen, ook binnen de versoepelende maatregelen. ‘Binnen sporten is niet toegestaan omdat bij het sporten aerosolen vrijkomen, binnen vormen deze een risico voor de spreiding van het virus,’ zo meldt de website van de Rijksoverheid.

Bij BBB Health Boutique houden ze de ontwikkelingen rond het coronavirus nauwlettend in de gaten. “Al verwachten we nog niet veel klanten. De capaciteit is sowieso lager en mensen durven misschien nog niet.”

Meer over