VU biedt laagdrempelige psychische hulp voor studenten

Studenten hebben het zwaar sinds corona. Daarom is er sinds 10 juni op Campus Uilenstede van de Vrije Universiteit een nieuwe vestiging geopend van @ease, een stichting voor laagdrempelige psychologische hulp. ‘Een depressie is niet ineens opgelost als de coronamaatregelen verdwijnen.’

Roxane Soudagar
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

“Met @ease op Uilenstede willen we voorkomen dat jongeren te lang alleen blijven rondlopen met hun problemen. Want praten over problemen helpt,” zegt Vinod Subramaniam, rector magnificus van de VU.

De VU had al studentenpsychologen in dienst, zoals de meeste universiteiten. Maar deze zitten zo goed als volgeboekt. @ease werkt zonder afspraak en dus zonder wachtlijst. Iedereen kan binnenlopen, gratis en anoniem; chatten is ook een optie. Mocht iemand ernstige problemen hebben, dan staat er altijd een ggz-professional paraat.

Eenzaamheid en depressie

De VU besloot uit eigen initiatief @ease te benaderen voor een vestiging op de campus. Uit onderzoek van de universiteit zelf bleek namelijk dat de studenten enorm te lijden hebben onder corona. Vooral eenzaamheid, somberheid en concentratieproblemen zijn verergerd.

Wietske Mous, programmaleider van @ease Amsterdam: “Het gaat gewoon heel slecht met de studenten, vooral bij jongeren die al mentale klachten hadden. Somberheid kan bijvoorbeeld omslaan in een depressie. En een depressie is niet ineens opgelost als de coronamaatregelen verdwijnen. We blijven daarom aanwezig op de campus, ook na corona.”

Stichting @ease werd in 2017 gestart door psychiaters Thérèse van Amelsvoort en Rianne Klaassen. Doel van de stichting is om er vroeg bij te zijn bij jongeren met psychische klachten: 75 procent van de psychische klachten begint voordat iemand 25 jaar wordt, maar slechts 30 procent van deze jongeren krijgt de juiste zorg. Door de hulp zo laagdrempelig mogelijk te houden, hoopt @ease jongeren te bereiken die vanwege schaamte, lange wachtlijsten of om andere redenen niet zo snel bij de ggz zouden aankloppen.

Locaties in de hele stad

De verwachting is dat bij @ease op Uilenstede vooral (internationale) studenten aankloppen voor hun problemen. De vrijwilligers spreken allen Nederlands en Engels. Mous: “Internationale studenten hebben heel weinig contact met anderen, merken we. We richten ons op preventie, dus we willen juist dat er ook mensen naar ons toe komen om gewoon even te praten: ‘Ik zit niet lekker in mijn vel, ik maak moeilijk vrienden, ik mis mijn familie’.”

De stichting heeft landelijk vijf vestigingen, waarvan twee in Amsterdam, bij Lab6 in Nieuw-West en nu op Uilenstede. Later deze zomer zal een derde vestiging openen in Amsterdam-Oost.

Mous: “Elke locatie heeft zo zijn eigen doelgroep; in Nieuw-West komen opvallend veel jongens binnen. Uiteindelijk willen we vijf locaties openen in Amsterdam, zodat overal in de stad jongeren kunnen binnenlopen om even te praten.”

Meer over