Vredesmanifestatie op de Dam als antwoord op aanslagen

Dertien organisaties houden zondagmiddag een vredesmanifestatie op de Dam in Amsterdam. 

ANP/ Het Parool
Vrijdagavond kwamen op de Dam al mensen bijeen om de slachtoffers van de aanslagen in Nieuw-Zeeland te herdenken Beeld Tammy van Nerum
Vrijdagavond kwamen op de Dam al mensen bijeen om de slachtoffers van de aanslagen in Nieuw-Zeeland te herdenkenBeeld Tammy van Nerum

Aanleiding zijn de aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland, waarbij een rechts-extremistische schutter vrijdag 50 mensen doodschoot en tientallen verwondde.

Doel van de bijeenkomst is het tonen van solidariteit met slachtoffers en nabestaanden en "een krachtig signaal afgeven vóór vrede en tégen terreur", aldus de initiatiefnemers.

"Moslim, jood, christen of andersgezinden: ieder mens van goede wil is geraakt door de verschrikkelijke beelden die ons vrijdagochtend vanuit Nieuw-Zeeland hebben bereikt."

Witte bloemen
Er zijn verscheidene sprekers en de slachtoffers worden herdacht met een minuut stilte. Belangstellenden wordt gevraagd witte bloemen mee te nemen.

De manifestatie wordt georganiseerd door religieuze, levensbeschouwelijke en maatschappelijke instanties als het Humanistisch Verbond, de Raad van Kerken in Nederland, het Centraal Joods Overleg, de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland en vredesbeweging PAX.

Wake
Enkele tientallen mensen kwamen vrijdagavond al op de Dam bijeen om de slachtoffers van de aanslagen in Nieuw-Zeeland te herdenken en om een vuist te maken tegen racisme en moslimhaat.

Wethouder Rutger Groot Wassink was een van de sprekers. "We zeggen klip en klaar tegen de islamitische gemeenschap: wij staan naast jullie. En we zeggen tegen iedereen: blijf met je poten van onze moslims af," zei hij.

Op het Centraal Station werd vrijdagavond op initiatief van de gemeente de vlag van Nieuw-Zeeland geprojecteerd uit solidariteit met de slachtoffers en de nabestaanden van de terroristische aanslagen op de moskeeën.

Lees ook: Schietpartij Nieuw-Zeeland hakt erin in Blauwe Moskee

Meer over