Voortbestaan Amsterdamse Wereldwinkel in gevaar

De Amsterdamse Wereldwinkel op de Ceintuurbaan zou deze week zijn 40-jarig bestaan vieren met diverse activiteiten, maar door de coronacrisis moet de winkel nu vrezen voor zijn voortbestaan.

Jesper Roele
De Wereldwinkel op de Ceintuurbaan verkoopt fairtradeproducten uit overwegend armere landen. Beeld Wereldwinkel
De Wereldwinkel op de Ceintuurbaan verkoopt fairtradeproducten uit overwegend armere landen.Beeld Wereldwinkel

“We hebben te maken met veel oude jongeren die de winkel draaiende houden, maar dat is door het coronavirus lastig,” vertelt de 73-jarige Jan de Vries, die als vrijwilliger de winkel beheert. “De tientallen vrijwilligers die in koppels van twee een dagdeel in de winkel staan, blijven uit angst thuis.”

Volgens De Vries komt het voortbestaan van de winkel in gevaar, nu die het grootste deel van de week dicht blijft. “De komende tijd gaan we wel weer open op vrijdag en zaterdag, maar voor de andere dagen hebben we geen vrijwilligers. Daardoor kunnen we niet de benodigde omzet halen om de huur te betalen.”

Voor de vrijwilligers voelt dat wrang, juist nu de winkel deze week eigenlijk zijn 40-jarig jubileum groots had moeten vieren. Diverse activiteiten waren al voorbereid, maar vallen in het water. De Vries hoopt dat jongere vrijwilligers zich de komende tijd aanmelden om mee te helpen in de winkel. “Als die er niet komen, ben ik bang dat we de winkel moeten sluiten. Amsterdam is een zogenaamde fairtradegemeente, maar zonder Wereldwinkel kan dat toch niet?”

Meer over