Vijf arrestaties voor ‘happy slapping’ Osdorpplein in Nieuw-West

Is happy slapping terug van weggeweest? Feit is dat de politie de afgelopen maanden vijf minderjarige verdachten heeft aangehouden voor incidenten in de omgeving van het Osdorpplein en de Tussen Meer.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Happy slapping was zo’n vijftien jaar geleden een hype - zij het een kwalijke, ondanks de zo vrolijke naam. Mensen, veelal jongeren, gingen de straat op en sloegen iemand, veelal een willekeurig slachtoffer. De daders filmden hun actie, die doorgaans bestond uit een plagerige tik. Maar soms ging het ook veel verder: happy slapping bleek soms een eufemisme voor iemand in elkaar slaan.

Op het achterhoofd

De hype leek verdwenen, maar de politie heeft nu dus vijf minderjarige jongeren aangehouden voor incidenten in de omgeving van het Osdorpplein en de Tussen Meer in Amsterdam. Tussen 21 augustus en 7 oktober werden slachtoffers veelal van achteren benaderd en op hun achterhoofd geslagen. De daders, die vaak in een groep te werk gingen, sloegen daarna op de vlucht.

Vermoedelijk zijn er naast de incidenten die in onderzoek zijn nog meer gevallen geweest van happy slapping rond het Osdorpplein. De politie roept slachtoffers die zich nog niet hebben gemeld op aangifte te doen.

Meer over