PlusWeer open

Verjaardag in het Vondelpark, met vrienden, bier en muziek: vergeet even die 1,5 meter

null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp

Amsterdammers hebben veel gemist in de lockdown, maar mogen sinds kort weer. De serie Weer open kijkt mee.

Peer van Tetterode

In de coronacrisis is het lang lastig geweest om een feest te vieren met grotere groepen mensen. Thijmen baalde ervan dat zijn verjaardag ook dit jaar in de pandemie viel, maar kon zijn 24ste verjaardag wel met twaalf vrienden in het Vondelpark vieren. Ze voetbalden in het park, hadden een muziekbox en bier mee. Op de foto is Thijmen rechts half te zien, twee armen omhoog; hij helpt mee om zijn vriend Tim de lucht in te tillen.

Dit was de laatste aflevering van deze zomerserie.

Het velours dempt de galm: het Concertgebouw klinkt weer als een klok

null Beeld Dirk Kome
Beeld Dirk Kome

Dinsdagmiddag rolden er vanuit zes grote zeecontainers op een parkeerplaats rijen rode velours stoelen de Grote Zaal van het Concertgebouw in. Tien man waren er al dagen mee bezig. Sinds 29 juni vorig jaar stond de helft van de 1974 stoelen uit de zaal in een opslag. Zo maakten ze plek voor tafels. Nu zijn ze weer terug.

Het Concertgebouw maakt zich op voor de laatste Zomerconcerten. Toch is de capaciteit nog niet helemaal wat het was voor de pandemie. Per concert heeft de Grote Zaal nog maar plek voor 1000 bezoekers.

Floormanager en oudgediende Marcel van de Kruk (58) is niettemin opgelucht. “De zaal klinkt zo meteen weer zoals ze hoort te klinken. De akoestiek komt weer terug, we hoeven geen doeken meer neer te leggen om het geluid te dempen. Het is mooi dat de stoelen terugkomen, die horen hier, ze zijn vernoemd naar Mahler en de stof is speciaal gemaakt voor het Concertgebouw.”

Swingen op je huisfeestje zonder dat de buren meegenieten

null Beeld Jakob van Vliet
Beeld Jakob van Vliet

Op het Sierplein organiseerden acht vrienden dinsdagavond een huisfeest. Sasha Roberts (25, midden) was er ook: “Het was wel grappig want er waren drie muziekkanalen die we konden aansluiten op onze eigen players. Maar we hadden maar twee Spotifyabbonementen, dus pakten we een oude laptop met lang vergeten hits tevoorschijn. Aan de kleuren op de headsets konden we zien wie welk kanaal luisterde. Erg gezellig. En het scheelt dat de buren ons niet hoorden.”

Ondernemer Alwin Beumer (29) van de silentdiscobedrijven Stille Disco en RGB zag het aantal huisfeesten met interesse voor headsets al een tijd flink stijgen. Nu de grote evenementen nog steeds niet kunnen, biedt hij uitkomst. “In drukke weekenden krijgen we bestellingen voor gemiddeld 400 Amsterdamse huisfeesten. Denk aan vriendenfeestjes, maar ook verjaardagen en bruiloften.” Geïnteresseerden kunnen de headsets vanaf 5 euro ophalen in De Pijp.

Het Flevoparkbad leeft weer en ook zeemeermin Jopie is weer in haar element

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Zelfs op warme dagen is het niet heel druk in het Flevoparkbad, waar vanwege de coronamaatregelen maar maximaal 550 zwemmers mogen zijn. Toch komt zeemeermin Jopie (30) weer graag in het buitenbad. Ze verkleedt zich al sinds 2018 als zeemeermin en wordt sporadisch geboekt voor kinderfeesten. “Het is moeilijker dan het lijkt. Zwemmen met een staart moet je trainen.” In het zwembad trof ze eerder vandaag een medestander, een meisje dat ook verkleed ging als zeemeermin. Jopie vindt het wel fijn als het rustig is in het zwembad: “Kinderen springen vaak massaal op me af, met een vol zwembad is dat soms wel heftig.”

Boksschool The Big Lab is weer open: ‘Hier voelen ze zich even geen patiënt meer’

null Beeld Niels Blekemolen
Beeld Niels Blekemolen

Rob Manvis (links) geeft in boksschool The Big Lab in Noord sinds kort weer training aan mensen met parkinson, onder wie Leo Jansen (hangend in de touwen). Dr Philgood vs Parkinson, zoals de trainingen heten, is boksen zonder fysiek contact. Er wordt alleen op een boksbal of -zak geslagen. Er zijn zo’n 25 deelnemers, die in leeftijd variëren van eind 40 tot 89 jaar. Manvis, ooit Nederlands kampioen bij de amateurs, begon in 2016 met de trainingen nadat een goede vriend parkinson had gekregen. “Je hebt het over een heel kwetsbare groep. Het geeft de deelnemers een doel en een bezigheid,” aldus boksschoolhouder Astrando Arduin. Ze voelen zich even geen patiënt meer. Arduin: “Het betekent veel voor ze. Ze kijken er elke week echt naar uit.”

Meer over