Nieuws

Vergeten liedje van Willem Wilmink gevonden op vijftig jaar oud bandje

In de kelder van componist Ruud Bos is een vijftig jaar oud bandje teruggevonden met een door Willem Nijholt gezongen liedje. Na enig speurwerk blijkt de tekst van de in 2003 overleden tekstdichter Willem Wilmink te zijn.

Het Parool
Willem Wilmink Beeld RV
Willem WilminkBeeld RV

Dat zeggen de samenstellers van een concert met composities van Bos dat het Jazz Orchestra of the Concertgebouw uitvoert op dinsdag 21 juni in Amsterdam. Zangeres Esther Van Hees zal het liedje dan nieuw leven inblazen.

De organisatoren zeggen dat vrijwel niemand meer wist dat de tekst bestond. Ze wilden Bos’ bigbandstuk Sad Model in het programma opnemen en gingen bij Bos op zoek naar originele arrangementen op papier. Ze vonden in de archieven een tape met liedjes uit de theatervoorstelling Kwartet voor twee (1972, Toneelgroep Theater), waarop de Nijholt-versie van Sad Model bleek te staan met een Nederlandse tekst: Soms heb je gedroomd.

“Dankzij het speurwerk van kleinkunstkenner Jim Immig is nu opgehelderd dat deze Nederlandse tekst van Willem Wilmink is. Verschillende kenners en betrokkenen hebben dat inmiddels bevestigd,” aldus een van de samenstellers, Frank Jochemsen.

Ze zijn erg blij met de vondst, die heel bijzonder zou zijn: “Wilmink was in die tijd nog helemaal niet zo bekend, De Stratemakeropzeeshow moest nog beginnen. De tekst is verder nooit gebundeld en werd door iedereen vergeten.”

Wilmink vormde in 1970 met onder anderen Hans Dorrestijn en Karel Eykman Het Schrijverscollectief dat werkte voor De Stratemakeropzeeshow en verder onder meer voor Het Klokhuis, De film van Ome Willem en Sesamstraat. Wilmink wordt gezien als een van de beste Nederlandse tekstschrijvers. In zijn geboorteplaats Enschede werd een theater naar hem vernoemd.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over