Verdachten in zaak martelcontainer zeggen niets te weten van kwade opzet

Een aantal van de verdachten die hielpen bij de inrichting van de zogeheten martelcontainers, houdt vol niet te weten aan welk project zij meewerkten. Het Openbaar Ministerie gelooft dat niet. In een loods in Wouwse Plantage stonden zeven containers, die volgens het OM werden klaargemaakt om criminele rivalen van drugsbaas Piet Costa gevangen te houden en te martelen.

ANP
In de martelkamer stond een tandartsstoel waarop een slachtoffer kon worden vastgebonden. Beeld Hollandse Hoogte / EPA
In de martelkamer stond een tandartsstoel waarop een slachtoffer kon worden vastgebonden.Beeld Hollandse Hoogte / EPA

Woensdag begon de rechtbank in de gerechtsbunker in Osdorp aan de inhoudelijke behandeling van de zaak waarin naast hoofdverdachte P. (50) tien andere mannen terechtstaan. De strafzaak tegen een elfde, prominente medeverdachte, Robin van O. (40), is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Hij is ernstig, volgens zijn advocaat zelfs terminaal ziek.

Roger P., alias ‘Piet Costa’, zou verwikkeld zijn geweest in een onderwereldconflict dat draaide om miljoenen euro’s. Hij zou plannen hebben gehad om meerdere vijanden te gijzelen, te folteren en te doden. De politie kreeg lucht van zijn activiteiten in Wouwse Plantage, in Noord-Brabant, na de justitiële kraak van cryptoservice Encrochat, die geliefd was bij criminelen. Na de kraak (een internationaal project, geleid door de autoriteiten in Frankrijk) konden politie en justitie een tijd lang allerlei vermoedelijke criminelen live volgen.

Tandartsstoel en martelwerktuigen

De veronderstelde bende van P. had ook een loods in Rotterdam, waarin onder meer snelle auto’s waren gestald, die gebruikt zouden worden voor ontvoeringen. In de loods in Wouwse Plantage plaatste de politie stiekem camera’s, om te registreren wie er wat deed.

Diverse verdachten kwamen daarbij in beeld. In de martelcontainer stond een oude tandartsstoel, waarop slachtoffers konden worden vastgebonden om te worden gemarteld. Bij de ontmanteling van het project, in juni 2020, stuitte de politie daarnaast op een scala aan gereedschappen, te gebruiken als martelwerktuigen. Andere containers waren voorzien van een chemisch toilet en ingericht als cel.

De vermoedelijke handlangers betwisten dat zij hebben geweten waaraan zij meewerkten. Zo zouden zij bijvoorbeeld de tandartsstoel nooit hebben gezien. Volgens het OM wijzen de beelden anders uit.

De rechtbank heeft zes dagen voor het proces uitgetrokken. Vorige week eiste het OM in een grote drugszaak in Rotterdam zeventien jaar en negen maanden tegen P. De man hult zich nagenoeg geheel in stilzwijgen.

Het proces rond de containers gaat op 2 februari verder. De strafeisen worden verwacht op 7 februari.

Meer over