Verdachte scheldt kroongetuige Nabil B. de huid vol

Ridouan Taghi en de vijftien anderen die hij van vele liquidaties beschuldigt, vinden hem een verrader. Kroongetuige Nabil B. draaide het in zijn eerste verhoor om. ‘Het verraad van mijn eigen vrienden die me wilden vermoorden, dat was nogal een klap. Kroongetuigen, daar vínd ik wat van, maar ik heb geleerd dat je nooit ‘nooit’ moet zeggen.’

Paul Vugts
Politie op het bedrijventerrein aan de Tt. Melissaweg in Amsterdam-Noord waar Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B., werd doodgeschoten. Beeld Koen van Weel/ANP
Politie op het bedrijventerrein aan de Tt. Melissaweg in Amsterdam-Noord waar Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B., werd doodgeschoten.Beeld Koen van Weel/ANP

Halverwege de donderdagmiddag kwam het moment waarop de verdachten uit de groep van de voortvluchtige Taghi én kroongetuige Nabil B. zo lang hadden gewacht. Geschminkt en onder een pruik zat hij in de getuigencabine van de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol, voor zijn eerste openbare verhoor.

De verdediging van de verdachten mocht wat eerste vragen stellen aan B., die 41 aanvankelijk geheime ‘kluisverklaringen’ en een lange reeks reguliere verklaringen heeft afgelegd, 1500 pagina’s in totaal.

Hij was ‘absoluut niet’ tegen zijn zin gekomen, antwoordde hij rechtbankvoorzitter Bienze Vogel. “Ik sta achter mijn verantwoordelijkheden,” klonk het gedecideerd vanuit de getuigencabine.

Vanuit het advocatenlegioen kwam Nico Meijering naar voren. Hij is de raadsman van Mohamed Razzouki, de beste vriend met wie Nabil B. twaalf jaar ‘dag en nacht’ was opgetrokken. Meijering heeft een reputatie als sloper van getuigen.

De advocaat had ‘wat oppervlakkige, verkennende vragen’. “Ik heb van meerdere bronnen gehoord dat u uw vader heeft willen vermoorden. Wilt u daar op reageren?”

B: “Ik? Mijn vader vermoorden? Absoluut niet. Aparte bron is dat…”

‘Vuile kankerleugenaar’

Mohamed Razzouki, woest: “Je moet niet liegen! Vuile kankerleugenaar! Hij liegt gewoon! Ik weet het zeker! Ik kan hier niet tegen!”

Na enig gehakketak en een vraag naar B.’s bijnamen (‘Appel’, omdat hij graag appels heet, en ‘Kont’ in het Arabisch), stelde Meijering wat vragen waarvan de rechtbank later zal bepalen of die beantwoord moeten worden.

Dan nog maar een bommetje. Meijering: “Had u in de penitentiaire inrichting (de gevangenis) een telefoon?”

De kroongetuige: “Ja, van oktober tot december 2017 had ik daar een telefoon. Een van Sky.”

Meijering: “Hoe kwam u daar aan?”

B: “Dat vraagt u aan een boef? Volgens mij hoef ik u dat niet uit te leggen. Ik wil het wel uitleggen, maar ik vind niet dat het nu het moment is.”

Gehakketak en gedoe, en Mohamed Razzouki die ontplofte omdat B. volgens hem weer wegglipte en de rechtbank niet ingreep.

“Ik heb 18 maanden in voorarrest gezeten en heb naar deze dag toegeleefd waarop we hem eindelijk kunnen verhoren! Nu ontwijkt hij de vraag en u laat dat toe! Is mijn zaak nu al verloren?! Hij heeft ‘meer leugens verteld dan alle kroongetuigen in Nederland bij elkaar!!’

Razzouki vervolgde: “Ik ken die jongen beter dan zijn eigen familie en dan iedereen in de zaal! Ik weet waarom hij dat servetje daar heeft. Voor zijn klamme handjes. Hij krijgt zweethandjes als hij liegt!”

Blackberry

Nabil B. vertelde uiteindelijk dat hij die versleutelde Blackberry inderdaad zo’n twee maanden in zijn cel had gehad eind 2017, om te proberen ‘Mo’ en diens nog altijd voortvluchtige broer Said Razzouki en Ridouan Taghi gerust te stellen. In het criminele milieu van Utrecht ging het hardnekkige gerucht dat hij kroongetuige zou worden en Nabil B. wilde zijn oude vrienden ‘geruststellen’ om te voorkomen dat ze zijn familie zouden vermoorden.

Hij had in die twee maanden zes dagen contact met de drie vanuit detentie.

Tegenover het Openbaar Ministerie zweeg hij over die Blackberry, terwijl hij wel zijn twee PGP-Blackberry’s (Pretty Good Privacy) en zijn iphone had ingeleverd toen hij zich in januari 2017 in Amsterdam had laten arresteren met een vuurwapen.

Waarom vertelde hij justitie nog steeds niets nadat in maart 2018 zijn kroongetuigedeal naar buiten was gebracht?

B.: “Op dat moment is iets verschrikkelijks gebeurd. Mijn broertje is vermoord (Reduan B., zes dagen nadat Nabil als kroongetuige was gepresenteerd). Ik kwam in een rollercoaster terecht.”

Officier van justitie Cynthia de Jong moest erkennen dat justitie pas onlangs van de geheime Blackberry hoorde. Nabil B. belooft die, mét het wachtwoord, aan de autoriteiten over te dragen. Het is de vraag in hoeverre die ‘PGP’ een doos van Pandora zal blijken waarvan de verdachten nog last kunnen hebben.

Meer over