Veel onveilige bouwlocaties in Amsterdam

De inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft bij diverse bouwcontroles in Amsterdam vorige week veel overtredingen geconstateerd.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Bij meer dan de helft van de 29 bezochte bouwlocaties bleek er iets niet in orde. Elf keer heeft de inspectie tijdelijk het werk stilgelegd. Ook werden zeven bouwvakkers aangetroffen die illegaal in Nederland aan het werk waren.

Valgevaar
De inspectie controleerde zowel de veiligheid op de bouwplaats als het eerlijk werken in de bouw. Bij de elf keer dat het werk stilgelegd werd was zeven keer sprake van ernstig valgevaar, twee keer een niet goed afgeschermde zaagtafel en twee keer omdat bouwvakkers werden blootgesteld aan het kankerverwekkende kwartsstof.

Op een bouwlocatie was de werksituatie dermate slecht dat al het werk stilgelegd werd en alle bouwvakkers de bouwlocatie moesten verlaten. Pas als de aannemer verbeteringen heeft aangebracht, kan de inspectie de stillegging opheffen.

SZW
"Wij maken ons grote zorgen," zegt Paul van der Burg van de inspectie SZW. "Dat we zelfs een hele bouwlocatie stil hebben moeten leggen en alle bouwvakkers à la minute de bouwplaats af hebben moeten sturen omdat het er te gevaarlijk was, kom je niet vaak tegen. Ook is het opvallend dat het aantal illegale bouwvakkers stijgt."

Dat er op zo'n grote schaal wordt gecontroleerd is voor het eerst, aldus Van der Burg. "We hadden gehoopt dat we minder overtredingen tegen zouden komen door de aantrekkende economie. De bouwers in Nederland hebben de mond vol over veiligheid. Dan is deze uitslag teleurstellend. Het aantal ongevallen op de bouwplaatsen is schrikbarend hoog."

De inspectie hoopt nu met de brancheorganisatie Bouwend Nederland te bewerkstelligen een cultuur van veiligheid te bewerkstelligen. "Bij de grote bouwbedrijven zie je dat de aandacht voor veiligheid toeneemt. Dat moet nu ook serieus genomen worden op de kleinere binnenstedelijke bouwplaatsen."

Bouwend Nederland
"Bouwend Nederland steunt de inzet van de inspectie SZW om bouwplaatsen in Nederland veiliger te maken," laat woordvoerder Désirée van der Jagt van Bouwend Nederland weten. "Het is goed dat de inspectie met enige regelmaat bouwplaatsen bezoekt en wijst op overtredingen. Samen met de inspectie doen wij er als sector alles aan om de veiligheid te verbeteren. Voor ons is veilig werken op de bouwplaats topprioriteit."

"Wij betreuren het dat we nog steeds in de top 3 van onveilige sectoren staan. Door dagelijks aandacht voor veilig werken te vragen, willen we dat veranderen. Dat vraagt een cultuurverandering in de gehele branche. Om bedrijven te ondersteunen hebben we sinds vorig jaar de campagne Bewust Veilig Iedere Dag opgestart en onlangs hebben we de jaarlijkse Bewust Veilig Dag gehouden. Meer dan 400 bedrijven deden hieraan mee en enkele tienduizenden medewerkers."

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland is onlangs nog op bezoek bij wethouder Sharon Dijksma geweest en daar stonden veilig werken en controles ook op de agenda. Met de wethouder is onder meer besproken dat op veiligheid niet mag worden geconcurreerd.

Tewerkstellingsvergunning
De zeven bouwvakkers die niet in Nederland mochten werken hadden de Marokkaanse, Chinese en Turkse nationaliteit. De tewerkstellingsvergunning die buitenlandse werknemers nodig hebben was niet aangevraagd door de werkgever. Zowel de werkgever als de opdrachtgever kan hiervoor een boete van 8.000 euro krijgen. Daarnaast werd een bouwvakker aan het werk gezien die een uitkering had, deze overtreding is doorgegeven aan de gemeente.

Meer over