PlusInterviews

Vakantiezin en -angst: we kunnen weer, maar gaan we ook?

De grenzen van verschillende Europese landen zijn sinds deze week weer open: we kunnen op vakantie. Maar durven we ook?

Jari Goedegebuure
null Beeld ANP
Beeld ANP

Na een paar maanden in de ‘intelligente lockdown’, met weinig sociale ontmoetingen en pleziertjes buitenshuis, klinkt een vakantie in een huis op het Franse platteland of op een Spaanse camping voor velen als muziek in de oren. Stokbroodje, een duik in het zwembad, kaasje, ijsje, wijntje. Weg uit de dagelijkse sleur, even ontspannen in de zon met een boek − buiten de eigen tuin, balkon of het park.

Toch zijn er, voordat je naar een land aan de Middellandse Zee afreist, vele afwegingen te maken. Wil je bijvoorbeeld het risico lopen om besmet te raken in het buitenland, om daar vervolgens twee weken in quarantaine te moeten? Blijf je liever in Nederland, omdat je de gezondheidszorg hier kent en vertrouwt? Reizen met het vliegtuig, durf je dat? De één zal alle risico’s voor lief nemen, de ander blijft liever thuis of kiest voor een vakantie in eigen land.

‘Bij lange vluchten vertrouw ik het nog niet helemaal’

De Amsterdamse Charissa Moen (48) zou graag haar moeder op Curaçao willen bezoeken, maar stelt dat nog even uit.

Charissa Moen met haar moeder tijdens een eerdere vakantie op Curaçao. Beeld Privéfoto
Charissa Moen met haar moeder tijdens een eerdere vakantie op Curaçao.Beeld Privéfoto

“Ik heb me verdiept in hoe het zit met luchtverversing aan boord. Daar ligt in de berichtgeving tot nu toe vooral de focus op kortere vluchten, dus binnen Europa, maar er is weinig bekend over een reis van 10 tot 12 uur. Ze zeggen ook: hoe korter je met elkaar in zo’n ruimte zit, hoe beter. De kans op eventuele blootstelling wordt groter als je er langer in zit. Daarbij zijn die filters ook niet 100 procent waterdicht.

Bovendien is mijn moeder 80 jaar oud. Ik wil voor haar absoluut geen risico vormen. Dan wacht ik liever tot er meer bekend is over de kans op besmetting bij langeafstandsvluchten. Het voelt gewoon niet prettig.

Over een vakantie in Nederland, met de auto, heb ik nog nauwelijks nagedacht. Met vriendinnen wil ik misschien nog wel een weekendje weg, maar dat is nog niet geboekt. Ik ga in ieder geval niet op een langere vakantie.”

‘Ik maak me niet zoveel zorgen’

De 23-jarige Mitchell Schrijver uit Velsen vliegt volgende week naar Portugal en kijkt of hij eind deze zomer ook nog twee weken naar Curaçao gaat.

Mitchell Schrijver bij Lake Tahoe, in Californië, de Verenigde Staten. Beeld Privéfoto
Mitchell Schrijver bij Lake Tahoe, in Californië, de Verenigde Staten.Beeld Privéfoto

“Ik ben een erg reislustig typetje. Normaal ga ik twee à drie keer per jaar op een grote vakantie en maak ik ook nog een paar weekendtrips. Dat ik nu drie maanden binnen moest zitten, dat was toch wel een beetje afzien. Een beetje afwisseling, qua mensen maar ook qua omgeving, is toch wel fijn.

Volgende week vlieg ik met vijf vrienden naar Portugal, waar we een huis met zwembad hebben gehuurd in de Algarve. We hoeven dus verder niet noodzakelijk ergens naar toe, al denk ik wel dat we nog een dag naar een stad in de buurt gaan.

Ik maak me niet zoveel zorgen, zeker niet in het vliegtuig. Sommige mensen denken: ik ga alleen op vakantie met de auto, maar ik heb het idee dat je daar juist een grotere kans hebt het coronavirus op te lopen, want in het vliegtuig hebben ze speciale luchtventilatie.

Momenteel ben ik ook een reis naar Curaçao aan het plannen, daarvoor zijn we alles aan het uitzoeken. Wat moeten we doen om het land binnen te mogen? Maximaal drie dagen van tevoren moet je in ieder geval een coronatest doen. Daar zie ik wel een beetje tegenop, maar ik heb het er wel voor over.”

‘Ik wil de drukte niet opzoeken’

Willie Köster (59) zou wel op vakantie willen, maar omdat ze binnen de risicogroep valt, wil ze drukke plekken vermijden.

Willie Köster in Costa Rica. Beeld Privé-foto
Willie Köster in Costa Rica.Beeld Privé-foto

“Ik ben bang om besmet te raken: ik ben hartpatiënt en heb een auto-immuunziekte, ook heb ik vorig jaar nog een longontsteking gehad. Om die reden wil ik de drukte niet opzoeken. Al realiseer ik me heus dat ik in Amsterdam woon, een drukke stad. Een huisje in de middle of nowhere zou waarschijnlijk veiliger zijn.

Helaas kan ik niet zover rijden met de auto. Alleen als dat zou kunnen, zou ik gaan, want dan kom je niet met andere mensen in contact. Met het vliegtuig of met de trein is dus geen optie, die drukke plekken wil ik absoluut vermijden.

Ik heb nog gekeken of ik ergens een huisje in Nederland kon vinden, maar die zijn meteen loeiduur. Iedereen zoekt natuurlijk naar plekken in Nederland. Ik heb een huis met een tuin, dus ik blijf gewoon lekker thuis. Better safe than sorry!

‘Omboeken werkt voor ons niet, dus we gaan’

De 39-jarige Marcha, die vanwege haar werk niet met achternaam genoemd wil worden, gaat met haar vriend en kinderen naar Italië.

Marcha tijdens een eerdere vakantie in Spanje. Beeld Privéfoto
Marcha tijdens een eerdere vakantie in Spanje.Beeld Privéfoto

“We krijgen bij Transavia de mogelijkheid onze vlucht om te boeken tot en met volgend jaar maart, maar dat komt bij ons slecht uit met de kinderen. De vluchten worden nu weer aangeboden, dus we gaan maar gewoon. Ik vind het namelijk te veel geld om te zeggen: laat maar zitten, die vakantie. En bovendien heb ik er stiekem gewoon heel veel zin in!

Italië is natuurlijk wel spannend, vanwege de vele besmettingen. En ik dacht wel: als we in het vliegtuig besmet raken, dan valt onze hele vakantie in het water. Maar misschien worden we wel alleen een beetje verkouden en is er niets aan de hand. Verder ben ik niet banger om daar te zijn dan in Amsterdam: hier in de supermarkt lopen ook veel mensen dicht op elkaar.

Stel nou dat het vervelend is om de hele tijd met een mondkapje rond te lopen − dat moet in Italië op veel plekken − dan blijven we gewoon bij ons huisje en genieten we daar van de zon.”

Meer over