Nieuws

Vakantie vieren in eigen park: ‘Een magisch gevoel’

Bewoners van Amsterdam kunnen voor het tiende jaar kamperen in hun eigen stad. De Buurtcamping hoopt dat buurtbewoners in contact met elkaar komen.

Thomas Sijtsma
Buurtcamping Rembrandtpark Beeld Vincent van Kleef
Buurtcamping RembrandtparkBeeld Vincent van Kleef

‘Van yuppen tot daklozen, van muurbloempjes tot druktemakers en van zuigelingen tot senioren.’ Het initiatief De Buurtcamping bestaat tien jaar en dat willen ze deze editie vieren met iedereen. In Amsterdam zijn komende maand zes stadsparken voor één of meerdere dagen omgetoverd tot campings. Het Martin Luther Kingpark volgt in september. Verspreid over heel Nederland zijn er ongeveer vijftig campings.

In het Oosterpark begon het ooit. “We willen alle buurtbewoners met elkaar verbinden,” zegt Erna Leussink, één van de verantwoordelijken in een van de grootste parken van de stad. “In een buurt waar iedereen elkaar kent, zullen mensen zich sneller veiliger voelen.”

De 120 plekken voor tenten zijn beschikbaar voor iedereen die rond het Oosterpark woont. Minima mogen voor een klein prijsje een plek huren, de Amsterdammer met een gevulde portemonnee betaalt twintig euro voor twee nachten onder de sterrenhemel. “We heten natuurlijk iedereen welkom,” zegt Leussink.

‘Magisch’

Een camping bestaat uit meer dan een roedel tenten, die onder andere ook staan in het Rembrandtpark, Sloterpark en Erasmuspark. Net als in Frankrijk en Italië is er een dagprogramma met sport, spel en muziek en worden avonden afgesloten met een kampvuur. Voor kinderen zijn er marshmallows. Beveiligers zorgen 's nachts voor de veiligheid.

Naast het contact met buren is het kamperen in eigen stad een hele belevenis volgens Leussink. “Net of je echt ver weg bent. Het voelt magisch en surrealistisch tegelijk. Ik heb het gevoel alsof ik echt even weg ben geweest.”

Leussink hoopt op een goedgevulde camping met veel buurtbewoners die met hun wc-rol in plaats van washokken snel naar hun eigen huis lopen. “We hopen op lekker weer, dan zit de camping snel vol.”

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad: