Plus

UvA-studenten klagen over ‘oneerlijke’ tentamens psychologie

De thuistentamens psychologie op de UvA zijn oneerlijk en geven extra stress en tijdsdruk. Dat zeggen studenten over een nieuwe maatregel die is ingevoerd om fraude te voorkomen. Er is een petitie gestart om de regel te schrappen.

Olaf Heyblom
null Beeld ANP
Beeld ANP

Elke student kent het wel: eerst het hele tentamen scannen, dan de makkelijke vragen beantwoorden, om vervolgens in alle rust het hoofd te breken over de lastige opdrachten. Maar nu de psychologiefaculteit van de Universiteit van Amsterdam (UvA) haar frauderegels voor online tentamens verder heeft aangescherpt, is die tactiek niet meer mogelijk.

De UvA zag namelijk nog steeds te veel fraude bij online tentamens, ondanks het gebruik van ‘proctoring’, het online monitoren van een testafname. Daarom voerde de universiteit, in navolging van andere instellingen, een nieuwe regel in: studenten mogen na het beantwoorden van een vraag niet meer terug om deze te wijzigen.

Dat is verkeerd gevallen bij studenten. Zij vrezen desondanks voor een slechter cijfer, extra stress en tijdsdruk en een voor hen onbekende vorm van tijdmanagement. Er is een petitie gestart om de regel te schrappen. Die was woensdag aan het eind van de middag meer dan 800 keer ondertekend.

‘Oneerlijk’

“Dit gaat wel ver. Een hele strenge regel voor een toch al stressvolle tijd.” Derdejaars Psychologiestudent Marijke Tichelaar (25) wil dat de ‘oneerlijke’ regel wordt geschrapt. “Ieders manier van tentamen maken wordt volledig overhoop gehaald. Stel je hebt een tijdelijke black-out, dan moet je gokken en door naar de volgende vraag, anders kom je in tijdnood. En je twijfelt ontzettend bij de vragen, want het antwoord moet in één keer goed zijn. Dat voelt heel eng. Ik begrijp dat de UvA fraude wil bestrijden, maar dit doet meer kwaad dan goed.”

De 21-jarige Sara (liever geen achternaam) vindt het ook een ‘lullige’ en ‘oneerlijke’ regel. Donderdag heeft ze haar eerste psychologietentamen met deze nieuwe regel. “Iedereen maakt een tentamen op zijn eigen manier, maar nu kan dat niet meer. De mogelijkheid om mijn antwoord te veranderen wordt van me afgenomen. Omdat een kleine groep studenten heeft gefraudeerd, is de meerderheid nu de dupe.”

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt het ‘vervelend om te horen dat studenten zich zo benadeeld voelen’, zegt een woordvoerder. “Tijdens je tentamen wil je je daarop focussen en niet worden tegengewerkt door de vorm.” Het ISO raadt studenten aan om aan te kloppen bij de opleidingscommissie. “Wij hopen dat er wat aan kan worden gedaan.”

Overigens vindt het ISO het gebruik van proctoring ‘alleen een optie als het niet anders kan’. “Het geeft veel stress. Kom tot alternatieven, de pandemie duurt nu al een jaar.”

‘Optreden tegen fraude’

De UvA zegt de klachten te hebben gehoord, maar benadrukt dat het systeem wordt gebruikt om fraude te bestrijden. “Daartegen moeten we optreden om de waarde van het diploma te behouden,” meldt een woordvoerder. “Wij begrijpen goed dat studenten dat vervelend vinden, zij hebben dat ook aangekaart bij ons.”

De UvA werkt nu aan een alternatief: het tentamen verdelen in blokjes van vier of vijf vragen, waarbinnen studenten wel heen en weer kunnen. “Hiermee hopen we een oplossing te hebben gevonden die zowel flexibiliteit geeft in het maken van de toets, als bijdraagt aan het voorkomen van fraude.”

Kritiek op proctoring

Het digitale toezichtsysteem proctoring ligt al langer onder vuur. Zo mogen studenten tijdens een tentamen van drie uur lang niet naar het toilet en zijn er zorgen over privacy. Het programma Proctorio haalt onder meer informatie uit webcambeelden, de microfoon van de laptop en openstaande tabbladen. Een door de Centrale Studentenraad aangespannen kort geding tegen het surveillancesysteem werd verloren. Het hoger beroep loopt nog.

Meer over