Nieuws

UMC bereidt zich voor op staking, spoedeisende zorg gaat door

Duizenden zorgmedewerkers in zeven universitaire ziekenhuizen leggen vanaf middernacht 24 uur lang het werk neer uit protest tegen de lage lonen en de hoge werkdruk. Ook in de locaties van het UMC Amsterdam wordt gedeeltelijk gestaakt.

Het Parool
Een actie bij het Amsterdam UMC in augustus vorig jaar. Ook toen draaide het al om structurele loonsverhoging en het aanpakken van de hoge werkdruk. Beeld ANP
Een actie bij het Amsterdam UMC in augustus vorig jaar. Ook toen draaide het al om structurele loonsverhoging en het aanpakken van de hoge werkdruk.Beeld ANP

Op in totaal 11 afdelingen in het VUmc en het AMC worden zondagsdiensten gedraaid. Dat betekent dat alle planbare zorg vervalt en alleen spoedeisende hulp beschikbaar is. De eerste hulp is dus gewoon open, benadrukt een woordvoerster van het UMC. Ook alle spoed- en oncologische operaties gaan door.

De ziekenhuizen zijn goed op de staking voorbereid, meldt de woordvoerster. Per afdeling is een draaiboek gemaakt waarin ‘de patiëntveiligheid vooropstaat’. Nadat de stakingen vorige week werden aangekondigd, zijn vele patiënten afgebeld en verwijzers ingelicht.

Hoge werkdruk

Tijdens de staking wordt op het AMC een lawaaiprotest georganiseerd en zullen op beide locaties verschillende sprekers te horen zijn. Ook wordt er een ‘hoe goed ken jij de cao’-pubquiz georganiseerd. Het is daarnaast de bedoeling dat zorgmedewerkers tijd hebben om ‘een babbeltje te maken’ met patiënten, meldt FNV Zorg. ‘Iets waar in hun dagelijkse werk nooit tijd voor is.’

Vorige week kondigde FNV Zorg aan dat op dinsdag 28 september de ‘grootste zorgstaking ooit’ plaats zou vinden. Met de staking vragen medewerkers om ‘eerlijkere arbeidsvoorwaarden’, zoals een ‘fatsoenlijke loonsverhoging’ voor alle medewerkers en goede afspraken om de werkdruk te verlagen.

Op 23 september maakte het kabinet bekend 675 miljoen euro extra uit te trekken om salarissen van mensen die in de zorg werken te verhogen. De vakbonden vinden het nog te weinig: hiermee kunnen de salarissen 1,5 procent worden verhoogd, volgens de vakbond loopt het salaris van verpleegkundigen tot 9 procent achter op de markt. FNV eist daarom een vergroting van 3,5 miljard euro van het jaarlijkse budget.

Meer over