Twee jonge slechtvalken geboren in klokkentoren Rijksmuseum

Het is broedseizoen bij het Rijksmuseum: de slechtvalken die sinds afgelopen maand weer in de klokkentoren huizen, hebben twee jongen gekregen.

Roxane Soudagar
Vogelaar Roelie Bos houdt één van de jonkies vast. Beeld Igor Santhagens
Vogelaar Roelie Bos houdt één van de jonkies vast.Beeld Igor Santhagens

Ze wilden hun bovenburen natuurlijk niet storen, maar de medewerkers van het Rijksmuseum hadden al zo’n vermoeden dat de twee slechtvalken in de klokkentoren een ei hadden gelegd. Althans, dat werd hen verteld door de vogelaars die dagelijks langslopen. “Dat merkten ze aan hun gedrag,” vertelt Casper van der Kruit van het Rijksmuseum.

Begin mei zagen de vogelaars zelfs dat de slechtvalken met kleine stukjes vlees kwamen aanzetten: een teken dat de eieren waren uitgekomen.

Op verzoek van een dierenarts namen ze dinsdag voorzichtig een kijkje, en ja hoor: twee kerngezonde donzige jonkies van zo’n twee weken oud lagen in de klokkentoren. “Ze lagen dicht tegen elkaar aan gekropen,” vertelt Igor Santhagens, gebouwbeheerder van het Rijksmuseum die per toeval expert is geworden op het gebied van slechtvalken.

Een plekje om te paren

De vogels werden in maart 2020 voor het eerst opgemerkt door vogelaars. Er zijn voor zover bekend slechts zes paren slechtvalken in de stad, en dit is het eerste paar dat in de binnenstad werd aangetroffen. Andere paren zijn te vinden bij de Zuidas, in Zuidoost, het havengebied en op het Steigereiland.

Vol enthousiasme besloot het museum om twee nestkasten neer te zetten. “Want ze waren aan het paren op de toren,” zegt Van der Kruit. “Daar hadden ze geen goede plek voor een nest.”

Het mocht niet baten: net toen de kasten stonden, gingen de slechtvalken ervandoor. Ze hebben enige tijd in de Westertoren vertoefd, maar waren daar toch niet op hun gemak. Ongeveer een maand geleden verschenen de vogels weer bij het Rijks, precies op tijd voor het broedseizoen. Waarschijnlijk hebben de nestkasten dan toch indruk gemaakt, want ze zijn direct aan het broeden geslagen in een van de twee kasten.

Webcams

“We blijven zoveel mogelijk van ze weg,” zegt Van der Kruit. "We willen de vogels niet storen of afschrikken.” Het plan is om webcams op te hangen zodat iedereen kan meegenieten, maar dat zal moeten wachten tot na het broedseizoen.

Op 25 mei worden de jongen geringd: er worden kleine ringen om hun poten gedaan, die aantonen waar en wanneer ze zijn geboren. Santhagens: “Om de populatie van vogels en roofvogels goed te kunnen onderzoeken, is het van belang om te weten waar ze vandaan komen. Van deze vogels weten we dat het vrouwtje uit België komt en het mannetje uit Den Haag.”

Het zijn honkvaste roofvogels, weet Santhagens. Als ze eenmaal een goede nestlocatie hebben gevonden, blijft dat waarschijnlijk hun territorium. De verwachting is dan ook dat de slechtvalken en hun jongen nog vele broedseizoenen bij het Rijksmuseum te vinden zijn.

Meer over