Nieuws

Twee goudkleurige letters uit Homomonument gestolen

Twee goudkleurige letters uit het Homomonument naast de Westerkerk zijn gestolen. De gemeente laat weten dat inmiddels één letter is teruggevonden en teruggeplaatst, van de andere letter ontbreekt ieder spoor.

Jesper Roele
Een van de meegenomen letters uit het Homomonument. Beeld Daphne Lucker
Een van de meegenomen letters uit het Homomonument.Beeld Daphne Lucker

Afgelopen woensdag vond een protest bij het monument plaats na een incident met een Uberchaffeur in het weekend ervoor. Bij dat incident raakte een vrouw gewond. “Voor de demonstratie is gecheckt of het monument in goede staat verkeerde,” laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Na afloop is dit opnieuw gecheckt. Toen bleek dat er twee letters ontbraken. Tot die tijd zijn de ontbrekende letters ingekleurd om de tekst op het monument leesbaar te houden.”

Waar een van de gestolen letters is teruggevonden, is onduidelijk.

Het monument, dat in 1987 in gebruik werd genomen om in de Tweede Wereldoorlog vermoorde homo’s te herdenken, bestaat uit drie driehoeken. In een van de driehoeken staat de tekst ‘Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen’ geschreven, een dichtregel van Jacob Israël de Haan. Als onderdeel van het monument wijst deze driehoek naar het Anne Frank Huis op de Prinsengracht.

“Ik kan het haast niet geloven, ik was zelf bij het protest en ik heb geen mensen gezien van wie ik zou vermoeden dat ze letters uit het monument stelen,” zegt Daan Smeelen van Stichting Homomonument. “Het is verschrikkelijk. Ik weet niet in hoeverre dit gaat om het metaal, dat misschien geld oplevert, of dat het het doel was om het monument opzettelijk te vernielen.”

De gemeente zegt als beheerder van het monument aangifte te zullen doen van de diefstal.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad: