Twee Amsterdammers opgepakt om wapens aanslagen Parijs 2015

Twee Amsterdammers van 29 en 31 jaar zijn dinsdag in hun woningen aangehouden, omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij de wapenlevering aan jihadisten voor de aanslagen in Parijs in 2015.

Jorien van der Keijl
null Beeld ANP
Beeld ANP

De terroristen maakten bij de aanslagen gebruik van automatische aanvalswapens zoals kalasjnikovs en explosieven. Deze wapen zouden mogelijk in oktober 2015 door een jihadistische zelfmoordcel in Nederland zijn opgehaald.

Beide mannen worden verdacht op een of ander manier betrokken te zijn bij de levering van deze wapens. Dit bleek na onderzoek van een internationaal team van Nederlandse, Belgische en Franse rechercheurs.

Of de wapens bij de mannen in Amsterdam zijn opgehaald, moet nog blijken uit onderzoek van de recherche. Bij een huiszoeking zijn gegevensdragende apparatuur, zoals computers, documenten en mobiele telefoons, in beslag genomen voor onderzoek.

Eén verdachte al vrij
De 29-jarige verdachte is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Hij zit in ieder geval nog twee weken vast. Om verstoring van het onderzoek te voorkomen mag de man alleen met zijn advocaat praten.

De andere verdachte is vanwege ernstige gezondheidsproblemen noodgedwongen weer vrijgelaten. "Vanwege medische redenen kan hij niet worden opgenomen in een ziekenhuis," aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Hij benadrukt dat het niet gaat om een terrorist.

Bij de aanslagen in Parijs van november 2015 vielen bij het Stade de France, verschillende cafés en in concertzaal Bataclan 129 doden en meer dan 350 gewonden.

Lees ook: Exact een jaar geleden: arts vertelt over de hel van Bataclan

null Beeld EPA
Beeld EPA

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over