Tunnel achter CS twee maanden eerder open dan gepland

De Michiel de Ruijtertunnel achter het Centraal Station van Amsterdam wordt twee maanden eerder heropend dan verwacht. Dat komt doordat de werkzaamheden nu al klaar zijn.

Het Parool
De Michiel de Ruijtertunnel werd de afgelopen maanden brandveiliger gemaakt. Beeld Joris Van Gennip
De Michiel de Ruijtertunnel werd de afgelopen maanden brandveiliger gemaakt.Beeld Joris Van Gennip

De volledige heropening van de Michiel de Ruijtertunnel was voorzien voor eind augustus, maar is nu al af. Het bevestigen van de brandwerende platen in de tunnel bleek ineens minder werk te kosten dan vooraf ingecalculeerd.

Werkzaamheden

De Michiel de Ruijtertunnel achter het Centraal Station gaat zaterdagochtend weer helemaal open. De tunnel is vanaf november steeds dicht geweest vanaf tien uur ’s avonds tot zes uur ’s ochtends. Het nachtelijke onderhoud begon in november en vanaf februari was de tunnel al open in de weekenden, om taxichauffeurs tegemoet te komen.

Het beton van de tunnel is vanwege nieuwe veiligheidsoverwegingen extra brandwerend gemaakt, omdat de autotunnel boven de Noord/Zuidlijn loopt en onder het Centraal Station doorgaat. Ook zijn er nieuwe beveiligings- en bewakingscamera’s opgehangen.

Het vernieuwingsproject kostte 16,5 miljoen euro en is onderdeel van een groter plan van de gemeente om tunnels te vernieuwen. Vanaf 25 juni zal ook de Piet Heintunnel vernieuwd worden. Deze tunnel is volgens de woordvoerder flink verouderd en gaat vijftien maanden dicht, tot en met november 2022.

Meer over