Tijs van Lieshout nieuwe directeur Veiligheidsregio Amsterdam

Tijs van Lieshout, dinsdag gestart als Commandant Brandweer Amsterdam-Amstelland, is door het Veiligheidsbestuur ook aangewezen als directeur van de Veiligheidsregio.

Het Parool
Tijs van Lieshout. Beeld Brandweer Amsterdam-Amstelland
Tijs van Lieshout.Beeld Brandweer Amsterdam-Amstelland

In juli werd bekend dat Van Lieshout per 1 oktober zou starten als brandweercommandant in Amsterdam-Amstelland. Hij heeft ervaring op dat gebied: hiervoor was hij directeur van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

Hij neemt als commandant het stokje over van Leen Schaap, die in 2016 werd aangesteld om het korps te hervormen en de dominante ‘witte mannencultuur’ doorbreken. In 2018 werd bekend dat er tussen Schaap en zijn manschappen veel verdeeldheid was. Deze lente maakte Halsema bekend dat hij op zou stappen.

Binnen de Veiligheidsregio zal Van Lieshout zich gaan richten op het moderniseren van de brandweer en het versterken van de Veiligheidsregio.

Veiligheidsregio

In Nederland bestaan 25 verschillende Veiligheidsregio’s. Deze regio's zijn een samenwerking tussen verschillende hulpdiensten, waaronder de brandweer, het Openbaar Ministerie en de politie. Er wordt onder andere gewerkt aan het voorbereiden van crises.

De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland bestaat uit gemeenten Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel, Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn.

Meer over