Tijdlijn

Tijdlijn: de moordaanslag op Peter R. de Vries van minuut tot minuut

Misdaadjournalist Peter R. de Vries is dinsdagavond neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Hij vecht voor zijn leven in het ziekenhuis. Zo verliep de aanslag van minuut tot minuut.

Het Parool
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries raakte dinsdagavond zwaargewond bij een schietpartij in Amsterdam. Beeld Joris van Gennip
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries raakte dinsdagavond zwaargewond bij een schietpartij in Amsterdam.Beeld Joris van Gennip

- Iets voor 19.30 uur Peter R. de Vries verlaat de studio van RTL Boulevard op het Leidseplein en loopt richting Parking De Hoofdstad.

- Rond 19.30 uur Schoten worden gelost in de Lange Leidse­dwarsstraat. Op beelden op ­sociale media is te zien dat Peter R. de Vries gewond op de grond ligt.

- Rond 19.40 uur Via Burgernet verspreidt de politie een signalement van een vermoedelijke schutter.

- Rond 21.10 uur Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Ferd Grapperhaus zijn onderweg naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in Den Haag voor spoedoverleg.

- Rond 21.10 uur Ook de Amsterdamse veiligheidsdriehoek is met spoed ­bijeengekomen.

- Rond 21.15 uur De politie bevestigt officieel dat het slachtoffer Peter R. de Vries is.

- Rond 23.10 uur Burgemeester Halsema zegt dat De Vries ‘vecht voor zijn leven’.

- Rond 23.15 uur Politie­commissaris Frank Paauw zegt dat drie verdachten zijn ­opgepakt, onder wie de ­vermoedelijke schut­ter. Hij werd met een andere verdachte aangehouden in de vermoedelijke vluchtauto.

- Rond 23.35 uur Rutte en Grapperhaus geven een persmoment namens het kabinet. Zij spreken van een ‘aanslag op de journalistieke vrijheid’ en ‘een zwarte dag’.

Meer over