Tijdelijk meer parkeerplekken in de stad door horecasluiting

De bewoners van vooral de binnenstad krijgen weer meer ruimte om te parkeren, nu horecazaken met hun uitgebreide terrassen allemaal dicht zijn.

Tahrim Ramdjan
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Het gaat in elk geval in Centrum om zo’n 800 horecagelegenheden die extra ruimte voor hun terrassen hadden gekregen in de winter, zodat ze tijdens de coronacrisis open konden blijven. Ongeveer 220 daarvan hebben hun terras mogen uitbreiden op parkeerplaatsen.

In de gehele stad gaat het om 380 terrassen die hebben mogen uitbreiden op parkeerplaatsen, van de 1080 uitgebreide terrassen in totaal. Veel daarvan zitten ook in stadsdeel Zuid.

Sinds de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober is de horeca echter weer gesloten. “Tegelijkertijd merken we dat de parkeerdruk erg hoog is in het centrum,” zegt stadsdeelvoorzitter Mascha ten Bruggencate. “Toen dachten we: misschien kunnen we proberen die ruimte terug te geven aan bewoners die zouden willen parkeren.”

Koninklijke Horeca Nederland

Ten Bruggencate heeft overlegd met Koninklijke Horeca Nederland. “Zij zeiden ook: als de horeca toch gesloten is, is het een mooi gebaar naar de buurt.” Ze benadrukt het belang van het spaarzaam omgaan met het verdelen van de ruimte in deze tijd. “Daar hebben we eerder opmerkingen over gekregen van bewoners.” Onder meer in de Jordaan is de parkeerdruk erg hoog.

Horecazaken die de parkeerplaatsen van duurzame bebouwing hebben voorzien, zoals een afscherming of een lastig te verwijderen parasol, kunnen overigens rekenen op een uitzondering.

Autoluwe agenda

Hoe verhoudt de maatregel zich tot de autoluwe agenda van Amsterdam? “Wat we nu doen is allemaal zeer korte termijn,” zegt Ten Bruggencate. “En om die parkeerplaatsen nu leeg te laten staan, vonden we een vreemd signaal naar de stad.”

Bovendien hoopt ze dat het om een ‘korte periode’ gaat waarin deze maatregel geldt. Als de horeca open mag, krijgen ze de ruimte op de parkeerplekken weer terug. “Ik hoop dat dat zo snel mogelijk is.”

Meer over