Nieuws

The Harbour Club Oost en café In the City 6 maanden dicht na explosies voor deur

De vestiging van The Harbour Club op de Cruquiusweg in Amsterdam-Oost en café In the City op het Kleine-Gartmanplantsoen in de binnenstad gaan op last van de burgemeester zeker zes maanden dicht. Directe aanleiding zijn de explosies van vorige week, hoewel ook eerdere incidenten een rol hebben gespeeld in het besluit.

Paul Vugts
The Harbour Club Oost, de ochtend na de explosie van 10 augustus. Beeld Het Parool
The Harbour Club Oost, de ochtend na de explosie van 10 augustus.Beeld Het Parool

De ontploffing voor The Harbour Club op de Cruquiusweg gebeurde in de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 augustus, die voor In the City voltrok zich twee nachten eerder.

Met de tijdelijke sluiting van beide zaken wil de gemeente de ‘openbare orde onmiddellijk en duurzaam herstellen’. Zij wijst erop dat in de directe omgeving van The Harbour Club (sinds kort) veel mensen wonen en een hotel is gevestigd. Volgens diverse hotelgasten voelde de ontploffing van woensdagnacht ‘alsof er een aanslag werd gepleegd’.

Eerder doelwit

Dat dit niet het eerste incident is bij een horecazaak van The Harbour Club, heeft ook een rol gespeeld in het besluit de zaak in Amsterdam-Oost een half jaar te sluiten. Zo brak in 2016 brand uit bij Café The Harbour Club, in het Olympisch Stadion in Amsterdam-Zuid. Die brand was vermoedelijk aangestoken. Ook in 2021 werd de club getroffen door een kleine explosie en een brand, waarbij de politie eveneens uitgaat van brandstichting. In mei 2019 werd het restaurant ’s nachts beschoten vanaf een scooter. Vorig jaar ging een geïmproviseerd explosief af op het terras en een maand geleden probeerden onbekenden twee slachtoffers te beroven, waarschijnlijk van een exclusief horloge.

‘Het is mijn beleid bij dit soort ernstige incidenten de inrichting voor onbepaalde tijd te sluiten,’ schrijft burgemeester Femke Halsema in een persverklaring. Toch hoeft The Harbour Club niet permanent dicht. Na zes maanden bekijkt de gemeente opnieuw of de sluiting moet worden verlengd. Halsema benadrukt dat in haar overweging mee zal spelen of The Harbour Club maatregelen neemt om nieuwe incidenten te voorkomen. De tijdelijke sluiting gaat per direct in.

Geschokt en verbaasd

In een reactie laat The Harbour Club weten geschokt te zijn door het besluit de zaak tijdelijk te sluiten. ‘Het verbaast ons ten zeerste dat dit besluit zeven dagen na het incident is genomen. De afgelopen week waren wij zonder enig probleem geopend’, schrijft de club Instagram. Ook zegt de club het te betreuren dat dit besluit ‘zonder enige onderbouwing naar ons toe’ is genomen.

Na de recentste explosie kwamen buren erachter dat ze nog tot 17 augustus bezwaar konden maken tegen de de exploitatievergunning de de club onlangs is verleend. Stadsdeel Oost kreeg donderdag het eerste bezwaarschrift binnen.

Ook de sluiting van In the City is mede ingegeven vanwege eerder geweld. Twee jongens uit de Diamantbuurt hadden daar in februari 2017 een granaat op de deurmat gelegd.