PlusAchtergrond

Teststraat Nieuw-West moet drempel verlagen: ‘Er rust toch een smet op je’

De meeste positieve testen in Amsterdam komen uit Nieuw-West. In de hoop dat meer mensen de urgentie inzien, wordt daar donderdag een nieuwe teststraat geopend.

Een medewerker van de nieuwe testlocatie op Plein ‘’40-’45 pakt een id-bewijs met een klem aan. De locatie is vanaf donderdag open. Beeld Jakob van Vliet
Een medewerker van de nieuwe testlocatie op Plein ‘’40-’45 pakt een id-bewijs met een klem aan. De locatie is vanaf donderdag open.Beeld Jakob van Vliet

Schaamte. Hij gooit het óók op schaamte. Abid Tounssi, projectcoördinator bij jongerenstichting Ara Cora in West, weet evenmin waarom sommige jongeren zich bij klachten niet laten testen. Maar als je het hem vraagt, speelt schaamte wel degelijk een rol. “Als je corona hebt, rust er toch een soort smet op je. Het duurt even voordat mensen weer met je willen omgaan.”

Tounssi denkt dat dit ook bij volwassenen speelt, maar in mindere mate. “Die hebben een dikkere huid. Jongeren zijn kwetsbaar en bang dat ze niet in de groep worden geaccepteerd.”

In het verwijt dat jongeren zich onvoldoende aan de maatregelen houden, zijn al veel kwalificaties voorbijgekomen – onverschilligheid, hoogmoed, desinteresse, egoïsme zelfs, maar schaamte wordt niet vaak genoemd.

Kopieergedrag

“Kijk, als je klachten hebt, maar je laat je niet testen, dan hoef je daar dus niks mee.” Tounssi staat in het stadsdeelkantoor van Nieuw-West op Plein ’40 -’45, waar donderdag de nieuwste teststraat van de stad wordt geopend, goed voor – voorlopig – 150 testen per dag. Het is de vijfde inmiddels. Binnenkort komt er ook nog een in Zuidoost. Woensdagavond was er, bij wijze van aftrap, een bijeenkomst met verschillende sleutelfiguren uit de buurt, die met de GGD konden meedenken hoe het virus in hun wijk kan worden ingedamd.

Nieuw-West is nu het stadsdeel met de meeste positief geteste bewoners. Van de 1907 mensen die vorige week een positieve test kregen in Amsterdam, kwamen er 404 uit Nieuw-West. Maar waarom weet het virus zich daar nog hardnekkiger in te nestelen dan in veel andere stadsdelen?

Wethouder Simone Kukenheim weet het ook niet. “Misschien is het omdat er vaak grote ­huishoudens zijn die in relatief kleine woningen leven. Jonge mensen blijken het moeilijk te vinden om zich aan de regels te houden. In Nieuw-West wonen ook veel jongeren. Verder speelt wellicht ook mee dat er relatief veel mensen wonen die niet thuis kunnen werken, en dus meer met andere mensen in aanraking komen. Het zijn heel veel factoren bij elkaar.”

Ze hoopt deze avond nieuwe dingen te horen en luistert aandachtig naar Bilal Saidi van sportschool UniteFit. “De reactie van jongeren is heel divers. Sommigen zijn er serieus mee bezig, maar er is ook een groep die niet in het virus gelooft. Ze denken dat er een motief van hogerhand achter zit. Een complot. Dat is zorgelijk, ook omdat er veel kopieergedrag is.” Volgens Saidi is het daarom ook zo kwalijk dat een aantal influencers zich ­tegen het beleid keert. “Het wordt gekopieerd en overgenomen. Dat zie ik gewoon om me heen gebeuren.”

Verder zijn er jongeren die dit alles qua denk­niveau niet kunnen bevatten. Van hen kun je bijna niet verwachten dat ze zelf, op eigen initiatief, een afspraak maken bij de teststraat. Die moeten geholpen worden, bijvoorbeeld door een begeleider, oppert Saidi.

Fruitmanden

Dat de locatie op een bekende plek in de buurt zit, dat scheelt. Maar hij zit wel pal naast een populaire markt en een winkelcentrum. “Hoe voorkom je dan dat mensen met klachten na de test meteen even de markt opgaan voor een zak tomaten,” klinkt het uit de zaal. Terecht punt, er hangt een poster met het dringende advies thuis, in quarantaine, de uitslag af te wachten. Er komen hekken om het winkelend publiek te scheiden van het testpubliek. En er worden hosts bij de ingang ingezet.

Maar alleen met een goed bereikbaar, laagdrempelig testpunt ben je er nog niet, stelt Tounssi. “Er heerst ook veel wantrouwen in ­deze tijd. Mensen vragen zich af: Wat gebeurt er met de gegevens die ik bij een teststraat moet achterlaten? Daar ligt ook een belangrijke rol voor onze leiders: vertrouwen winnen.”

Joke Veldkamp van Energieke Senioren ­Amsterdam-West ziet vooral veel angst onder de ouderen. Van de circa drie- tot vierhonderd ouderen die naar de activiteiten kwamen, zijn er nog maar vijftig over. De rest zit thuis. Angstig en vaak ook eenzaam, vreest Veldkamp. “Dus zijn wij fruitmanden aan huis gaan bezorgen. Nou, die mensen waren zó blij omdat er aan ze gedacht werd. We hebben zulke ontroerende ­reacties gehad. Tot tranen aan toe. Er waren ­ouderen die zeiden: ‘Sinds maanden ben ik weer eens onder de mensen’.” Kortom: Er blijkt nog veel meer werk te liggen dan alleen het opkrikken van de testbereidheid.

Meer over