Terugtellende klimaatklok moet Amsterdammers bewust maken van de CO2-uitstoot

Op onder meer het Leidseplein en de Zuidas is vanaf maandag een ‘klimaatklok’ te zien. De terugtellende klok wordt op diverse plekken in de stad geprojecteerd op digitale reclameschermen.

Bart van Zoelen
Het klimaatklok billbord op de gevel van Pathe City telt af. Beeld Nina Schollaardt
Het klimaatklok billbord op de gevel van Pathe City telt af.Beeld Nina Schollaardt

Met de klimaatklok volgt Amsterdam het voorbeeld van onder meer New York en Berlijn. In New York geeft de klok aan hoe lang het nog duurt voordat de opwarming van de aarde op 1,5 graad Celsius komt. Bij de Klimaattop van Parijs in 2015 is dat genoemd als iets wat de wereld liefst zou moeten voorkomen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken.

De Amsterdamse klok is daarvan een afgeleide en gaat uit van een CO2-grens die voor de stad is berekend. De klok telt terug naar een moment in 2033 waarop het Amsterdamse aandeel aan de opwarming van de aarde met 1,5 graden is opgebruikt. Vanmorgen stonden er dus nog 11 jaar, 306 dagen en 15 uur op de klok.

Leidseplein en Station Zuid

Behalve bij het Leidseplein en Station Zuid is de terugtellende klok vanaf vandaag ook te zien op digitale schermen bij de Kalverpassage, het Osdorpplein en de Spaklerweg. De klok, waarvoor door de gemeente reclamezendtijd is ingekocht, verschijnt in afwisseling met de advertenties die daar gewoonlijk te zien zijn.

Op een website van de gemeente was de klok al te vinden. Op de digitale billboards verschijnt de klimaatklok vooralsnog tot 2 mei. Daarna is de klok te zien in gemeentegebouwen, zoals bij de stadsloketten. Ook is het plan dat de klimaatklok dan af en toe weer opduikt in het straatbeeld, bijvoorbeeld in de jaarlijkse Week van de Duurzaamheid in oktober. Of de klok ook permanent een plek krijgt in de stad en in welke vorm, wordt nog onderzocht.

Jaarlijks bijgesteld

De klimaatklok is het gevolg van een twee jaar geleden aangenomen motie in de gemeenteraad van Jasper Groen (GroenLinks) en Hendrik Jan Biemond (PvdA). Groen hoopt dat de klok aanspoort tot haast bij het nemen van klimaatmaatregelen. “Hoe langer je uitstelt, hoe drastischer de maatregelen die je later moet nemen.”

De berekening voor de CO2-grens die is gebruikt om de klok in te stellen, wordt jaarlijks bijgesteld. Als het door klimaatbeleid lukt om de CO2-uitstoot terug te brengen, schuift de teller een stuk vooruit in de tijd.

Vorige week bleek dat Amsterdam nog een lange weg te gaan heeft om zijn klimaatdoelen te halen. Voor 2030 is het de ambitie van het stadsbestuur om de CO2-uitstoot terug te brengen tot 55 procent van de uitstoot in 1990. Vooralsnog koerst Amsterdam af op een reductie van 37 procent in 2030.

Meer over