Een rij voor de ingang van de populaire nachtclub De School.

PlusAchtergrond

Te lang negeerde nachtclub De School racistische incidenten

Een rij voor de ingang van de populaire nachtclub De School.Beeld Amaury Miller

Het rommelt bij uitgaanscentrum De School in West. De achterban vindt dat de leiding te wit is en jarenlang racistische incidenten heeft genegeerd. Mede-eigenaar Jochem Doornbusch besloot deze week een stap terug te doen.

Jesper Roele

Het in 2016 geopende centrum, dat bestaat uit een restaurant, café, expositieruimte, gymzaal en wereldwijd geprezen nachtclub, staat juist bekend om zijn progressiviteit. De School kreeg de afgelopen weken van de achterban veel kritiek, omdat het alleen maar zou profiteren van die uitstraling en zijn ambities niet zou waarmaken. Zo is het management volledig wit en zouden ook artiesten die in de nachtclub draaien, voornamelijk wit zijn.

Afgelopen week vond in het voormalig schoolgebouw, waar ook de broedplaats LTS is gehuisvest, een gesprek plaats tussen mede-eigenaar Jochem Doornbusch, boeker Luc Mastenbroek, personeelsmanager Lon van den Berg en een deel van de achterban.

‘Kritiek onderschat’

Nog voor het gesprek op gang was gekomen, maakte Doornbusch bekend een stap terug te doen in de komende maanden, om ruimte te maken voor nieuwe gezichten. Ook werd duidelijk dat het binnen de organisatie zelf flink gerommeld heeft. Personeel vertrok en de creatief directeur zit met privéproblemen thuis. Het management liet weten de kritiek de afgelopen weken te hebben onderschat en daar tijdens het gesprek ‘verantwoordelijkheid voor te willen nemen’.

De opstand onder de achterban begon zo’n zes weken geleden, na een bericht van De School op Instagram. Terwijl veel bedrijven en organisaties op sociale media hun steun betuigden aan de Black Lives Matterbeweging, was het stil gebleven aan de kant van De School.

Dat het uitgaanscentrum wel een Instagrampost plaatste met de aankondiging dat het restaurant weer openging, maakte veel emoties los onder de achterban en het personeel.

De School probeerde hierna nog zijn steun uit te spreken aan de BLM-beweging in nieuwe Instagramposts, maar de kritiek zwol alleen maar aan. Een livestream met dj’s, die zou worden uitgezonden vanuit de club met als doel om geld op te halen voor ‘zwarte initiatieven’, werd in allerijl door de organisatie verplaatst naar club Radio Radio in het Westerpark. De organisatie van de inzamelingsactie verweet De School ‘gebrek aan actie en verantwoording’ na de kritiek, iets waar de organisatie inmiddels het boetekleed voor heeft aangetrokken.

Tijdens het gesprek deze week is gebleken dat de aanwezigen over nog meer ontevreden zijn en dat de problemen al langere tijd spelen. Zo vindt de achterban dat de buurt, waar veel mensen met een migratieachtergrond wonen, sinds de oprichting in 2016 veel te weinig bij het centrum is betrokken. Daarnaast worden mensen van kleur vaak geweigerd bij clubnachten en zijn meldingen van ernstige incidenten met bewakers stelselmatig genegeerd door het management.

Deurbeleid

Beveiligingsbedrijf ’t Kollektief laat in een verklaring weten nooit zelf het deurbeleid bepaald te hebben, maar dat een werknemer van De School beslist wie binnen wordt gelaten bij clubnachten. ‘Wij worden echter wel al jarenlang aangesproken op het deurbeleid.’ Beveiligers visiteren de gasten, waarbij bezoekers met drugs op zak de toegang wordt ontzegd. ‘Dit heeft veel mensen boos op ons gemaakt. Deze mensen voelden zich slachtoffer van een situatie die zij zelf hebben gecreëerd.’

De ‘veilige en diverse plek’ die De School vooral tijdens clubnachten wil zijn, lijkt er niet voor iedereen geweest te zijn. Kritiek op het strenge deurbeleid – waar de club om bekend staat – was er altijd al, maar er gingen nooit ‘alarmbellen’ af. Volgens het management een ‘blinde vlek’ die de club veel te laat onder ogen heeft gezien. De eis om met een ander beveiligingsbedrijf te gaan werken, werd echter niet direct ingewilligd.

Hoogspanning

Doornbusch heeft deze week wel beloofd twee vrouwen van kleur aan de organisatie toe te voegen, maar het is nog niet bekend wat hun taak zal zijn. Daarnaast heeft De School toegezegd plannen te ontwikkelen om de club diverser en veiliger te maken. Voor een deel van de achterban is dat echter verre van voldoende. Dat het management deze toezeggingen heeft gedaan tijdens een gesprek onder hoogspanning, terwijl de angst voelbaar was om iets verkeerds te zeggen, maakt dat niemand tevreden is met de uitkomst.

Voorlopig lijkt het erop dat de directie van De School er niet in is geslaagd de ruzie die het uitgaanscentrum in zijn greep houdt te beëindigen. Betrokkenen wilden niet reageren op vragen en ook artiesten die regelmatig in de club draaien, waren niet bereikbaar voor commentaar.

Het pand van De School in de Jan van Bremenstraat in West. Beeld Google Streetview
Het pand van De School in de Jan van Bremenstraat in West.Beeld Google Streetview
Meer over