Taxichauffeur lichtte toeristen op: 3700 euro voor rit naar Woerden

Een 32-jarige taxichauffeur is veroordeeld tot een taakstraf van negentig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken voor het oplichten van toeristen die hij vervoerde vanaf Schiphol.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP XTRA
Beeld Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Het gaat om twee oplichtingen en twee pogingen daartoe in 2016. In drie van de gevallen was vooraf een prijs afgesproken en vroeg de taxichauffeur na de rit een veel groter bedrag. Alle vier de slachtoffers deden aangifte.

Bij één van die slachtoffers viel een rit naar Woerden wel heel duur uit: in totaal werd 3700 euro van zijn creditcard afgeschreven, terwijl was afgesproken dat de rit 100 euro zou kosten. Toen de taxi bij de bestemming aankwam, liet de chauffeur een soort gps-systeem zien met daarop een ritprijs van 777,35 euro. Het slachtoffer ging daar niet mee akkoord, waarop een prijs van 100 euro werd overeengekomen. Op het pinapparaat stond inderdaad dit bedrag, maar volgens de chauffeur was de betaling mislukt. Zo ging dat tien keer. Uiteindelijk werd zeven keer 100 euro en drie keer 1000 euro afgeschreven.

Deur op slot

Bij een ander werd in de taxi een prijs van 95 euro afgesproken voor de rit naar een hotel op de Overtoom. Toen het slachtoffer twee briefjes van 50 euro gaf, zei de chauffeur dat het 195 euro moest zijn: volgens hem kwam er nog luchthavenbelasting bij. De taxichauffeur liet daarbij een apparaat zien dat leek op een taximeter, waarop 195 euro stond. Het slachtoffer betaalde vervolgens 200 euro en kreeg geen wisselgeld terug.

In het derde geval zei de chauffeur op de taximeter te rijden, maar bij aankomst van de bestemming sprong het bedrag met 100 euro omhoog. Toen het slachtoffer alleen het bedrag dat eerst op de meter stond wilde betalen, mocht ze de auto niet uit. De deur zat op slot en de bijrijder stond bij haar deur. Uiteindelijk mocht ze de taxi toch verlaten, zonder die extra 100 euro te betalen. Bij het vierde slachtoffer vond een soortgelijk voorval plaats.

De man wekte volgens de rechtbank de indruk een betrouwbare taxichauffeur te zijn, mede doordat hij een oranje hesje met de tekst ‘official taxi’ droeg. Omdat een zaak binnen twee jaar door de rechter moet worden afgedaan en die termijn ruim was overschreden, heeft de rechtbank de chauffeur een gematigde straf opgelegd.

Meer over