Update

Symbolisch tentenkamp op Museumplein voor aanpassing migratiebeleid

Zo’n twintig mensen zijn zondagmiddag op het Museumplein in Amsterdam bijeengekomen om te demonstreren tegen de situatie in overvolle vluchtelingenkampen in Europa.

ANP/ Het Parool
Tenten op het Museumplein. In Amsterdam. Beeld ANP
Tenten op het Museumplein. In Amsterdam.Beeld ANP

De actievoerders willen de overheid oproepen het Nederlandse en Europese asiel- en migratiebeleid aan te passen, door bijvoorbeeld meer vluchtelingen toe te laten in EU-landen.

Ondanks de regen is op het grasveld een symbolisch tentenkamp opgeslagen, bestaand uit ongeveer dertig kleine grijze tentjes. In Utrecht en Groningen zijn ook een tiental mensen op de been.

De protestactie duurt maar liefst 24 uur, tot maandagmiddag 13.00 uur. “Een tentenkamp waarmee we stilstaan bij de vreselijke situatie waarin de vluchtelingen in Griekenland en op veel andere plekken in Europa vastzitten. Wij zeggen nee tegen het ‘nieuwe’ Europese migratiepact”, zeggen organisaties achter de protesten, waaronder #SOSMoria.

Haarlem

Ook in Haarlem en Harlingen zijn demonstraties, net als in de rest van Europa. Ook op de Grote Markt in Groningen en de Neude in Utrecht zullen diverse sprekers optreden.

De actievoerders gaan mondkapjes dragen en zeggen te allen tijde 1,5 meter afstand te houden. Ook roepen ze mensen op niet in grote groepen te komen. De demonstratie in Amsterdam wordt uitgezonden via een livestream. De tenten die de demonstranten tijdens de actie gebruiken, worden na afloop gedoneerd als onderdeel van noodhulp aan vluchtelingen in Calais in Frankrijk. Daar is volgens de organisaties grote behoefte aan tenten, omdat gevluchte mensen daar veelal op straat slapen.

Migratiebeleid

In het nieuwe migratie- en asielpact bepaalde de Europese Commissie dat EU-landen niet verplicht worden asielzoekers uit andere landen op te nemen. De organisaties achter de tentendemonstraties, zoals #SOSMoria, vinden dat het pact te veel gericht is op terugkeer van asielzoekers en versterkte grensbewaking. Dat zou geen oplossing bieden ‘voor de humanitaire crisis en het werkt in de hand dat er alleen maar méér kampen zoals Moria zullen ontstaan’.

Het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos brandde bijna twee maanden geleden helemaal af, waardoor zo’n 12.000 mensen dakloos werden. Een groot deel van hen verblijft nu in een nieuw kamp, dat volgens de organisaties ‘nog erger is dan het oude kamp’.

Meer over